Gemeente Buren


Hooischuur Lienden afgebrand

Beperkte verspreiding asbestdeeltjes; woensdag ruiming

In de hooischuur aan de Vogelenzangseweg 23 in Lienden, aan de rand van de bebouwde kom, is dinsdagavond 18 oktober brand uitgebroken. In de schuur lagen 370 balen hooi en stro, samen zo'n 8.000 kilo.

Op het dak lagen asbesthoudende golfplaten. Door de hitte zijn platen geknapt en hebben zich met de oostenwind deeltjes over het terrein verspreid, in westelijke richting, van de bebouwde kom af. Een gediplomeerd toezichthouder heeft vastgesteld, dat de asbestdeeltjes alleen op het terrein van de schuur zelf zijn neergekomen. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid. Nadat de brand is geblust, zal het terrein op de voorgeschreven wijze worden geschoond. De Vogelenzangseweg is tussen de Voorstraat en de rotonde afgesloten.

De brand brak door nog onbekende oorzaak uit rond 22.15 uur. Bij het bluswerk heeft de brandweergroep Lienden in samenwerking met de collega's uit Kesteren meteen maatregelen genomen om de mogelijke verspreiding van asbestdeeltjes tegen te gaan. De bestrijding vond plaats volgens het Milieu Incidentenplan van de Regio Rivierenland; de dienstdoend milieuambtenaar van de regio was ter plaatse.

De brand was lastig te bestrijden, omdat hooi en stro op de zolder lag opgetast en niet bereikbaar was. In overleg met de zoon van de eigenares heeft de brandweer besloten de gevels, die dreigden in te storten, neer te halen en de hooi- en strobalen met een kraan weg te halen. De voorgevel is om 6 uur woensdagmorgen omver gehaald, de achtergevel volgt. De groep Maurik van de brandweer, die het werk van de Liendense collega's heeft overgenomen, verwacht dat het bluswerk tot rond het middaguur voortduurt. Daarna begint de voorgeschreven asbest-ruiming door daarin gespecialiseerde medewerkers.

De politie heeft de weg afgezet en het publiek op afstand gehouden.

Rond drie uur 's nachts heeft de brandweer een informatiebrief bezorgd bij dertig huishoudens in de omgeving van de hooischuur.