FNV

Leden bij NAM sluiten zich aan bij actiedreiging Shell

De werknemers van olie- en gasmaatschappij NAM sluiten zich aan de werknemers van Shell in Pernis en Moerdijk die met acties dreigen voor een goede pensioenregeling. De procedure voor het stellen van een formeel ultimatum treedt in werking, een actiecomité is gevormd. De opkomst tijdens de ledenvergadering van de gezamenlijke bonden bij de NAM in het Groningse kantoor van FNV Bondgenoten was - met eenderde van het totale personeel - opmerkelijk groot. De vakbondsleden wezen het voorgelegde pensioenplan van hun werkgever unaniem van de hand. "Desnoods gaat het gas eraf", zegt vakbondsbestuurder Henk Korthof.

De centrale ondernemingsraad, die samen met FNV Bondgenoten over het pensioen onderhandelt, vraagt woensdag om heropening van het overleg nu zijn achterban. Aanleiding is de uitkomst van een enquête over het pensioenvoorstel. Aan de enquête deed 52 procent van de actieve deelnemers (5502 werknemers) mee. Ruim driekwart (76 procent) was tegen het bod van de werkgever, 15 procent voor, 9 procent stemde blanco.

De NAM is half eigendom van Shell en voor de andere helft van Esso. Het personeel is in de centrale ondernemingsraad van Shell's productiebedrijven in Nederland vertegenwoordigt. De werknemers van Shell en de NAM vallen onder dezelfde pensioenregeling.

"Het gaat er nu echt om spannen", zegt vakbondsbestuurder Egbert Schellenberg. "Het is nu aan Shell om eens diep na te denken over het belang van gemotiveerd en loyaal personeel. We weten waar we voor gaan."

Vorige week wezen zo'n zeshonderd werknemers van de raffinaderij in Pernis en het chemiebedrijf in Moerdijk het pensioenplan van hun werkgever al af. Bijna unaniem stemden de vakbondsleden in hun statutaire `driekwartsvergadering' in met het voorstel om de stakingskassen te openen als Shell voor het verstrijken van het nog te stellen ultimatum niet bijdraait.

Leden van FNV Bondgenoten droegen T-shirts met de tekst Later met pensioen, dat gaan we niet doen. Werknemers van vijftig jaar kunnen nu nog op hun zestigste met werken stoppen, maar moeten straks een jaar langer doorwerken als het plan van hun werkgever werkelijkheid wordt.

"Shell weet dat de fiscale ruimte aanwezig is om uittreden bij zestig jaar mogelijk te maken", legt vakbondsbestuurder Egbert Schellenberg uit. "In de levensloopregeling is compensatie te vinden. Maar deze werkgever wil het gewoon niet betalen."

FNV Bondgenoten ligt al lang met Shell in de clinch over het pensioen. De vakbond moest eerst een plaats aan de onderhandelingstafel veroveren nadat de directie aan de centrale ondernemingsraad (cor) een slechtere regeling had voorgesteld. Daardoor zouden werknemers niet alleen langer moeten doorwerken, maar ook voor het eerst premie moeten betalen.

In de onderhandelingen trekt FNV Bondgenoten nu samen met de cor op. De ondernemingsraad heeft een enquête onder het personeel gehouden waarvan de resultaten maandag bekend worden.