Bonnefanten Museum Maastricht

Variaties in restauraties
Presentatie over restauratie van schilderijen

Het museum heeft het geluk dat dit jaar het Restauratieatelier Limburg is neergestreken op de afdeling oude kunst. Behalve live' restauratie van twee grote panelen is er ook voor jongeren én volwassenen een presentatie in de binnentoren, waarin de verschillende kanten van restauratie aan bod komen.

Bezoekers maken hier kennis met verschillende onderzoekstechnieken, voorbeelden van restauratie, bijzondere ontdekkingen en een door de houtworm geruïneerd paneel. Zo zijn er opnames van een ondertekening, röntgenfoto's en voorbeelden van historische schildertechnieken te zien. In de twee vitrines worden oude pigmenten, een aantal bindmiddelen en verguldmaterialen gepresenteerd.

Van dinsdag t/m vrijdag kan de bezoeker vanachter een grote glaswand restauratoren bezig zien met twee werken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten uit Gent. Het betreft Het Laatste Oordeel van Rafael Coxie en De Kruisiging van Maerten van Heemskerck.

De presentatie en het bijbehorende jongerenprogramma Variaties in restauraties is mede tot stand gekomen dankzij het Actieprogramma Jong zijn in Limburg' van de Provincie Limburg.