Plan nederland

Plan luidt de noodklok
Tijd dringt voor kinderen in rampgebied Pakistan

Mansehra, Pakistan, 19 oktober - Kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan luidt de noodklok over de zorgwekkende situatie in het rampgebied in Noord-Pakistan. Voor de kinderen die de aardbeving van zaterdag 8 oktober hebben overleefd, dreigt nu een nieuw dodelijk gevaar: kou en gebrek aan voedsel, water en medische zorg.

Naar schatting zijn zo'n 20.000 kinderen omgekomen door de aardbeving. Ruim een miljoen anderen moeten in de nog steeds onbereikbare dorpen in de getroffen regio dakloos en verstoken van hulp overleven in de steeds kouder wordende nachten in de uitlopers van de Noord-Pakistaanse Hindu Kush. Anderhalve week al moeten zij het stellen zonder warme kleding, brandstof of medische zorg. Mia Haglund Heelas, Plan's Country Director in Pakistan is in het rampgebied en waarschuwt dat de eerste gevallen van longontsteking en infecties van de luchtwegen onder jonge kinderen zich inmiddels voordoen: 'We vrezen dat het aantal zieke kinderen dramatisch zal stijgen nu de temperatuur blijft dalen en de kinderen steeds zwakker worden door gebrek aan eten, medische zorg en uitputting. Er zijn hier zeer beperkte hulpmiddelen aanwezig en dit gebied is alleen per helikopter bereikbaar. Snelheid is nu essentieel. We hebben hulpgoederen klaarliggen, we weten waar hulp het hardste nodig is, maar er zijn meer helikopters nodig om de hulp naar de kinderen te brengen in deze afgelegen gebieden.'

Puinruimen
Te voet of op de fiets proberen de medewerkers van Plan ondertussen de afgelegen dorpen in het rampgebied Mansehra te bereiken en ter plekke te helpen. Dat betekent ook hulp bij het puinruimen en het bergen van de doden. Dokter Irfan Ahmed, Plan' Medisch adviseur in Pakistan, organiseerde eerder twee helikopters om medisch personeel, medicijnen, verband, tenten en dekens in te vliegen. Mia Haglund Heelas: 'Maar er is veel meer nodig om te voorkomen dat kinderen sterven aan verwondingen, die met tijdige medische zorg gemakkelijk hadden kunnen genezen. Het is nu een race tegen de klok om te zorgen voor onderdak, water voedsel, brandstof en dekens voor de kinderen die de aardbeving hebben overleefd, maar nu helemaal niets hebben.'

Plan Nederland
Plan Nederland heeft vorige week al een extra bedrag van 200.000 dollar ter beschikking gesteld voor noodhulp en wederopbouw in het getroffen Pakistaanse werkgebied Mansehra. Ook heeft Plan Nederland het gironummer 8800 opengesteld voor extra donaties ten behoeve van noodhulp en wederopbouw in Pakistan.


---------------------------------------------- Einde persbericht
---------------------------------------------
Plan Nederland (www.plannederland.nl)
Plan werkt voor kinderen.
Plan Nederland is lid van Plan International, een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich ten doel stelt de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en hun levensgemeenschappen blijvend te verbeteren. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 45 programmalanden. Kindsponsoring vormt de basis van de organisatie. Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.


Noot voor de redactie,