CPNB


Positieve trend zet door:
Kinderboekenweek 2005 succesvol verlopen

19 oktober 2005

De 51ste Kinderboekenweek, die afgelopen weekend werd afgesloten, is zeer goed verlopen. Uit een eerste reactie van boekwinkels blijkt dat de zeer succesvolle jubileumeditie van de Kinderboekenweek 2004 is geëvenaard. Toen werd een gemiddelde omzetstijging van tien procent waargenomen.

De verkenning geeft aan dat dit jaar ten opzichte van de Kinderboekenweek vorig jaar meer boeken zijn verkocht bij een gelijkblijvende of iets hogere omzet. Het lijkt erop dat tijdens de Kinderboekenweek 2005 meer mensen hun kind een boek hebben laten kopen dan vorig jaar en dat het gekochte boek gemiddeld een lagere prijs had.

Tijdens de 51ste editie van de Kinderboekenweek waren vele boeken populair die aansloten bij het thema magie. Onder meer nieuwe uitgaven als Grimm (geïllustreerd door C. Dematon), Fantasia (van G. Stilton) en Magistrologie (door D.A. Steers) en klassiekers zoals De brief voor de koning van Tonke Dragt, dat vorig jaar de Griffel der Griffels won.

Ook Het boek van alle dingen van Guus Kuijer - dat bij de opening van de 51ste Kinderboekenweek werd bekroond met de Gouden Griffel 2005 - bleek een goed lopende titel. Evenals pal voor de Kinderboekenweek verschenen boeken van de populaire kinderboekenauteurs Paul van Loon, Francine Oomen en Carry Slee.

Niet alleen het motto van de Kinderboekenweek De Toveracademie - boeken vol magie sloeg goed aan. Het Kinderboekenweekgeschenk Wat rijmt er op puree? van Edward van de Vendel en het Prentenboekje Waar ben je Kleine Beer? van Martin Waddell en Barbara Firth verschenen dit jaar in recordoplagen van respectievelijk 390.000 en 188.000 exemplaren.

Tijdens een landelijke steekproef bij 24 boekwinkels gaven diverse winkels te kennen niet of nét uit te komen met zowel het geschenk als het prentenboekje. De steekproef is verricht door de Stichting CPNB, organisator van de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek 2005 vond plaats van 5 t/m 15 oktober. De volgende editie wordt gehouden van 4 t/m 14 oktober 2006.

NS is hoofdsponsor van de Kinderboekenweek.