Stadsdeel Amsterdam-Noord

Geen verhoging lokale lasten in 2006

Bestuur stelt burger weer centraal

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam-Noord wil de lokale lasten voor burgers in 2006 bevriezen. Daarnaast zet zij komend jaar ondermeer in op de verbetering van de dienstverlening, het bestrijden van armoede en het vergroten van de veiligheid in het stadsdeel. Om de werkeloosheid onder jongeren in Noord aan te pakken wil het bestuur een speciaal uitzendbureau opzetten. Deze voorstellen staan in de begroting voor 2006 die vandaag door het bestuur is vastgesteld. De stadsdeelraad behandelt de begroting op 30 november en 1 december.

Het stadsdeel geeft in 2006 ruim 130 miljoen uit aan onderwijs, veiligheid, dienstverlening, cultuur, economische ontwikkeling, milieu, openbare ruimte, stedelijke vernieuwing, sport, welzijn en werkgelegenheid. Voor nieuw beleid is komend jaar 13,4 miljoen beschikbaar. Dit geld wordt voor een belangrijk deel besteed aan zaken waar de burger direct profijt van heeft en eerder aangekondigde maatregelen uit het programma Samen voor Noord om de toegenomen problematiek in Noord aan te pakken.

Bevriezing lokale lasten

Om de lokale lasten voor de inwoners van Noord op het peil van 2005 te houden wil het bestuur de afvalstoffenheffing komend jaar niet verhogen.

Ook de tarieven voor de verhuur van sportaccommodaties worden bevroren. Dit betekent dat de huur van de sportparken en hallen voor sportverenigingen niet omhoog gaat en dat de kaartjes voor het zwembad niet duurder worden. Daarnaast onderzoekt het bestuur de mogelijkheden om de waterschapslasten te verlagen.

Veiligheidsmaatregelen

Om de veiligheid in het stadsdeel te verbeteren, stelt het bestuur voor om in 2006 een extra bedrag van ruim 1,1 miljoen uit te trekken. De bestrijding van jongerenoverlast, huiselijk geweld, drugsoverlast en de aanpak van veel voorkomende criminaliteit zoals woninginbraken, fietsendiefstal en autokraken krijgen prioriteit. Het gericht inzetten van extra toezichthouders en de aanpak van onveilige plekken in de openbare ruimte moeten hieraan bijdragen.

Verbetering dienstverlening

Een van de andere speerpunten voor 2006 is het verbeteren van de dienstverlening. Het accent ligt hierbij vooral op internet. Sinds 2005 is het mogelijk een aantal producten via de website van het stadsdeel te betalen. Het doel is om deze service in 2006 uit te breiden. Komend jaar wordt ook een begin gemaakt met het digitaliseren van bestemmingsplannen en het ontwikkelen van een digitaal volgsysteem voor burgers. Daarmee kunnen zij via de website nagaan waar brieven en aanvragen zich in het afhandelingsproces bevinden.

Daarnaast wil het bestuur de telefonische dienstverlening optimaliseren door het invoeren van één telefoonnummer waar burgers terecht kunnen met al hun vragen. Om het aanvragen van een bouwvergunning te vereenvoudigen, komt er meer begeleiding bij het indienen van aanvragen. In het Servicecentrum op het stadsdeelhuis komt een speciaal loket voor ondernemers.

Terugdringen werkeloosheid onder jongeren

Het aantal werkzoekende jongeren in Amsterdam-Noord is groot. Bij de aanpak van werkeloosheid onder jongeren doet zich een aantal problemen voor. De bestaande aanpak richt zich op jongeren tot 23 jaar, terwijl werkeloosheid vooral speelt bij de leeftijdsgroep van 24 tot 27 jaar. Verder werken veel instellingen samen aan de bestrijding van jeugdwerkeloosheid, maar is niemand eindverantwoordelijk. Het huidige Jongerenloket bereikt slechts 40% van de doelgroep en jongeren blijken niet gemotiveerd te zijn om deel te nemen aan de bestaande trajecten voor scholing en oriëntatie. Een groot deel van de werkeloze jongeren ontvangt geen uitkering en loopt hierdoor kans om in de knel te raken. Om deze problemen het hoofd te bieden wil het bestuur een uitzendbureau voor jongeren oprichten. Jongeren komen hier in dienst, ontvangen een salaris en worden gedetacheerd bij verschillende werkgevers. Als ze nog niet kunnen werken doordat ze bijvoorbeeld nog geen startkwalificatie bezitten, bestaat de verplichting om als werknemer van het uitzendbureau deel te nemen aan cursussen of scholingen en bij het stadsdeel aan de slag te gaan.

Armoedebestrijding

Om de armoedeproblematiek in het stadsdeel aan te pakken is in 2005 de schuldhulpverlening bij Doras uitgebreid. Doel hiervan is mensen met financiële problemen zo veel mogelijk weer op het spoor te krijgen. Gezien de positieve resultaten van afgelopen jaar is besloten om dit in 2006 voort te zetten. Daarnaast probeert het stadsdeel via de bewonersadviseurs en instellingen als Doras mensen op te sporen die geen gebruik maken van voorzieningen en biedt hen actief hulp aan. Om een oplossing te bieden voor schrijnende gevallen, stelt het bestuur voor om de Voedselbank Amsterdam in samenwerking met het Leefkringhuis een filiaal in Noord te laten openen. Van hieruit kunnen voedselpakketten worden verspreid onder huishoudens die structureel of tijdelijk zo weinig budget hebben, dat zij onvoldoende in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien.

Meer ruimte voor bedrijven

Vanwege de bereikbaarheid, de hoeveelheid ruimte en de relatief lage grondprijs bestaat er bij bedrijven veel belangstelling om zich in Noord te vestigen. In 2006 wordt het laatste deelgebied van het Cornelis Douwesterrein (deelgebied 2 Noord) bouwrijp gemaakt. Dit gebied is vooral bedoeld voor vestiging van kleinere bedrijven. De kavels komen in eerste instantie ter beschikking aan bedrijven die op de wachtlijst staan. Ook op de deelgebieden 0 en 1 resteren nog uit te geven kavels. Deze zijn in eerste instantie bedoeld voor de vestiging van grote bedrijven, maar kunnen zonodig ook uitgegeven worden aan kleinere bedrijven.

Onderwijs

Het onderwijsbeleid van het stadsdeel richt zich volgend jaar op de uitbreiding van de brede scholen, het tegengaan van voortijdig schoolverlaten door jongeren in de leeftijd van 17 tot 23 jaar die nog onvoldoende zijn toegerust voor een plek op de arbeidsmarkt en de uitbreiding van het aantal vroeg- en voorscholen. Hiermee wil het bestuur de doorlopende leerlijn voor kinderen van twee tot twaalf jaar stimuleren. Ook komt er veel aandacht voor de begeleiding van leerlingen uit het basisonderwijs door Jeugd AdviesTeams en het Bureau Jeugdzorg.

Filmmuseum

Na een grondige selectieprocedure heeft het Filmmuseum gekozen voor Overhoeks als toekomstige locatie om zich te vestigingen. Inmiddels is een architect geselecteerd die een schetsontwerp voor het nieuwe gebouw aan het IJ maakt. De financiën zijn echter nog niet rond. Er is een substantieel tekort dat gedekt moet worden door de diverse overheden en private partijen. Aangezien het dagelijks bestuur veel belang hecht aan de komst van het Filmmuseum naar Amsterdam-Noord stelt zij voor om hieraan een bijdrage te leveren. Het Filmmuseum is de eerste stedelijke voorziening die de stap over het IJ maakt. Het dagelijks bestuur is van mening dat het museum ook een aanwinst is voor de bevolking van Amsterdam-Noord en ziet mogelijkheden in het gebruik van ruimtes in het nieuwe gebouw, bijvoorbeeld ten behoeve van onderwijs.