Gemeente Vlaardingen


Provincie neemt streekplan aan
18 oktober 2005

Provinciale Staten bogen zich woensdag 12 oktober 2005 over RR2020, het plan dat omschrijft waar en hoe wonen, werken en recreëren in de regio Rijnmond in 2020 een plek moeten krijgen. In het conceptplan waren vijfhonderd villas in de Broekpolder gepland. Deze gaan nu definitief niet door.

Broekpolder

Onder eerder zwaar protest vanuit Vlaardingen was de beslissing om al dan niet te bouwen in de Broekpolder al uitgesteld tot 2010. Na verdere protesten van het gemeentebestuur zijn de Broekpoldervillas nu helemaal van de baan.

Tijdens een hoorzitting van de Provinciale Staten op 16 september hield wethouder Bot al een pleidooi om de Broekpolder groen te houden.

Ongebruikelijk
Vorige week toog burgemeester Bruinsma naar Den Haag om de Staten toe te spreken. Een vrij ongebruikelijke stap. De burgemeester legde uit dat het gemeentebestuur graag wil investeren in de recreatieve en natuurwaarden in de Broekpolder. Hij gaf aan dat dit niet zinvol is zolang op de plankaart de Broekpolder als zoekgebied voor landelijk wonen is aangemerkt.

Bruinsma: Onze gemeenteraad, de raden van omliggende gemeenten en de bevolking hebben een niet mis te verstaan standpunt ingenomen: geen woningbouw in de Broekpolder. Wij mogen ervan uitgaan dat dit signaal een prominente plaats krijgt in het debat dat u straks gaat voeren.

Blankenburgtunnel
De pleidooien van het gemeentebestuur misten hun uitwerking niet: de Provinciale Staten besloten RR2020 aan te nemen, zonder de omstreden villaplannen.
Overigens is de Blankenburgtunnel in het definitieve RR2020 blijven staan; een verbindingsweg tussen A20 en A15, dwars door de Zuidbuurt. Provinciale Staten hebben we een motie aangenomen waarin het provinciebestuur wordt verzocht de tunnel door te laten lopen, onder het Lickebaertbos door.
Het definitieve streekplan moet eind dit jaar in werking treden.

Meer info
Meer informatie: Provincie Zuid-Holland, Ruud Koerts, 070 411 6576.