Politie Limburg-Noord

Brand verwoest gedeelte boerderij St-Odilienberg

Datum: 19-10-2005
Tijd bericht: 10:36
Plaats: St-Odilienberg
Een heftige uitslaande brand heeft gistermiddag een gedeelte van de monumentale boerderij ' Overen' aan de Leropperweg in St-Odilienberg verwoest.

Om ongeveer drie uur kreeg de brandweer de melding binnen. Direct werd uitgerukt met groot materieel. De brand woedde in het gedeelte van de boerderij waar het hooi en stro wordt opgeslagen. Ook stonden hier een tiental stuks jongvee en kalveren. Door snel ingrijpen van de eigenaar konden deze dieren gered worden. Voor twee kalveren ging het te snel. Deze konden niet op tijd uit de stal gehaald worden en zijn in de vlammen omgekomen. De aanwezige brandweer heeft ingezet op het behoud van een andere stal en het woonhuis. Dat is ten dele gelukt. Voorkomen is dat het vuur oversloeg naar een tweede stal. De daarin aanwezige dieren werden in veiligheid gebracht in een verder weg gelegen stal en omliggende weilanden. Het woonhuis heeft zware schade opgelopen. Op de zolderverdieping heeft het vuur een daar gelegen slaapkamer verwoest. De rest van de woning heeft zware water en roetschade opgelopen. Om ongeveer half zes is het sein brandmeester gegeven. Het vuur is bestreden door brandweermensen en materieel uit Roermond, Echt, Montfort en Venlo. Om over doldoende water te kunnen beschikken zijn twee waterwagens (uit Echt en Roermond) ingezet. Ook is een waterwinning opgezet vanaf de Roer op circa 500 meter. Ongeveer 35 man en vrouw waren bij deze inzet betrokken.

Burgemeester Evers van Ambt-Montfort kwam ter plaatse en beloofde de inwoners hulp. De brandweer is nog tot in de loop van de bezig met het nablussen van het stro en hooi. Ook is voor alle zekerheid is de zijmuur van de opslag langs de weg met behulp van een shovel neergehaald. Deze stond op instorten. Het verkeer over deze doorgaande weg van St-Odilienberg naar Lerop/Roermond is de gehele namiddag en avond verspert geweest. Naar verwachting zal deze later op de avond weer opengesteld worden voor het verkeer. Over de oorzaak en de omvang van de schade aan deze uit 1700 daterende boerderij is op dit moment geen uitspraak te doen

Dit is een mediabericht van de Sector Veiligheid

Meer informatie: Sector Veiligheid: Leo Huijs 06-200 39 600