Gemeente Bernheze


Bloedingziekte paardenkastanjes

Sinds 2004 worden paardenkastanjes in bijna heel Nederland aangetast door een mysterieuze ziekte. Bomen krijgen bruine vlekken op de stam en 'bloeden' donker vocht. De conditie van veel bomen is afgenomen en enkele bomen zijn afgestorven. Ook in Bernheze zijn veel paardenkastanjes aangetast.

De oorzaak van de kastanjeziekte is nog steeds niet bekend. Door het ministerie van LNV is er een werkgroep in het leven geroepen die onderzoek doet naar de oorzaak en eventuele behandelmethode. Momenteel is er nog geen uitsluitsel over de oorzaak van de ziekte, laat staan een behandelmethode. Het advies van deze werkgroep is om aangetaste bomen, indien mogelijk, met rust te laten. Dat betekent dat ze ook niet gesnoeid mogen worden.

Het verloop van de ziekte is niet bij iedere boom hetzelfde. Er zijn bomen die binnen enkele weken afsterven. Andere bomen lijken uiteindelijk over de ziekte heen te groeien. Het is echter nog te vroeg om te kunnen zeggen of deze laatste blijvend genezen'. Er worden om deze reden dan ook geen kapvergunningen afgegeven voor bomen die alleen zijn aangetast. Voor bomen die aan de ziekte zijn bezweken kan wel een vergunning worden aangevraagd. De wijze van besmetting is op dit moment eveneens onbekend en er zijn dan ook geen behandelmethoden of preventievemaatregelen aan te bevelen.

De symptomen zijn als volgt te omschrijven:

- op de stam verschijnen roestbruine vlekken. Deze verspreiden zich snel over de hele stam;

- uit de vlekken komt een vloeistof; de boom 'bloedt' als het ware. Het vocht is eerst helder maar verkleurt snel naar donkerbruin en wordt stroperig;

- de bast gaat onder de vlekken rotten;

- meestal stopt het bloeden na de zomer. De vlekken drogen uit tot ruwe, zwarte korsten;

- de bast rondom de korsten sterft af;

- de boom vertoont bastscheuren.
Voor meer informatie kunt u kijken op de site van de werkgroep: www.kastanjeziekte.wur.nl.