Verbond van Verzekeraars

Mogelijkheid elektronische communicatie in het verschiet

In het nieuwe verzekeringsrecht wordt de mogelijkheid opgenomen dat verzekeraars en hun klanten elektronisch met elkaar kunnen communiceren. Dat is kort gezegd de uitkomst van de Tweede-Kamerbehandeling van het wetsvoorstel voor de invoering van het nieuwe verzekeringsrecht, die begin oktober plaatsvond. Minister Donner zegde toe te gaan onderzoeken of verzekeraars voortaan via elektronische weg polisinformatie kunnen verstrekken. Eerder had hij gezegd dat dat juridisch niet mogelijk is. Het Verbond is blij dat de discussie deze wending heeft gekregen, aangezien het oorspronkelijke wetsvoorstel volgens de brancheorganisatie absoluut niet aansluit bij de wensen van zowel bedrijven als consumenten.

Minister Donner deed de toezegging tijdens de parlementaire behandeling van het nieuwe verzekeringsrecht, dat naar verwachting op
1 januari 2006 in werking treedt. In dit wetsvoorstel staat in artikel 7.17 1.9 dat verzekeraars uitsluitend schriftelijk (op papier) met hun verzekerden mogen communiceren. Later is daaraan toegevoegd dat uitzonderingen daarop via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) kunnen worden geregeld.

Karikatuur
Het Verbond heeft de afgelopen maanden bij diverse Tweede-Kamerleden aandacht gevraagd voor het onderwerp, omdat het wetsvoorstel absoluut niet past bij de huidige tijdgeest, waarin mensen steeds meer vertrouwd raken met elektronisch berichtenverkeer en waarin de verdere ontwikkeling van ICT-mogelijkheden nota bene door het kabinet zelf wordt ondersteund. Met de argumenten dat een geschreven tekst zich eenvoudiger zou laten archiveren en dat de kans op bereikbaarheid bij e-mailberichten kleiner is, maakt het kabinet volgens het Verbond een karikatuur van de gevaren van elektronisch verkeer. Verder sluit het wetsvoorstel volgens de brancheorganisatie niet aan bij Europese wetgeving, die juist is gericht op het stimuleren van elektronisch verkeer. Tot slot is de bepaling in strijd met het (onlangs naar de Tweede Kamer verzonden) Besluit financiële dienstverlening, dat de mogelijkheid opent voor verzekeraars en consumenten om op elektronische wijze met elkaar te communiceren.

Nieuwe juridische informatie
Het Verbond heeft de afgelopen maanden dan ook actief gepleit voor de mogelijkheid van elektronische informatieverstrekking als verzekeraar én consument dat beiden willen. De brancheorganisatie heeft voorgesteld dit in het nieuwe verzekeringsrecht op te nemen en de uitzonderingen daarop in AMvBs te regelen. Hiermee heeft de Kamer uiteindelijk niet ingestemd, maar minister Donner heeft wel toegezegd dat er in de AMvB zoveel mogelijk ruimte zal worden gegeven voor elektronische communicatie. Hierover zal ook worden overlegd met het Verbond. Mocht blijken dat er zoveel zaken elektronisch kunnen worden geregeld dat het niet meer om uitzonderingen gaat, dan kan de mogelijkheid voor elektronisch verkeer zelfs alsnog bij wet worden geregeld. Ook heeft Donner op basis van nieuwe juridische informatie (in de Wet elektronische handtekening staat dat een elektronische handtekening onder een polis rechtsgeldig is) toegezegd te willen onderzoeken of het elektronisch verstrekken van een verzekeringspolis mogelijk is.

Verzekerd!, oktober 2005