Deltion College


D-Card Deltion opent deuren

Een school uit Limburg haalde er onlangs de landelijke pers mee: leerlingen die hun collegekaart als identificatiebadge op hun borst dragen. In Zwolle, op het Deltion College, is dat al langer gebruik. Het Regionale OpleidingenCentrum loopt met de eigen D-Card voorop wat betreft digitalisering. `Straks kunnen ouders zien of hun dochter wel op school is.'.

Het oogt als een `gewone' betaalkaart. Maar de D-Card, zoals de collegekaart van Deltion genoemd wordt, herbergt flink wat functies én biedt in de toekomst nog veel meer mogelijkheden. Deze krant schreef al eerder over de kortingen die leerlingen sinds dit schooljaar met de kaart kunnen krijgen bij allerlei bedrijven in de stad. Binnen de school gaat de kaart al langer mee. Zo'n twee jaar geleden besloot het Deltion College vol in te zetten op de eigen collegekaart. De D-Card is inmiddels ook een identificatiekaart. Er draait op dit moment een pilot bij de welzijnsopleiding van de school. `Omdat op instellingen een naambadge heel gebruikelijk is. Leerlingen krijgen er op hun stage toch mee te maken, docenten `uit het veld' zijn er ook mee bekend', aldus Vahl, projectleider. Bij de opleidingen aan de Nijverheidstraat wordt nu ook proefgedraaid - letterlijk - met toegangspoortjes zoals die ook op bijvoorbeeld metrostations staan. Alleen met een kaart, een oranje voor leerlingen en een blauwe voor medewerkers, kan nog toegang verkregen worden tot de gebouwen.

Gecontroleerde toegang

Ja, dat is nodig tegenwoordig, erkent de projectleider, die op de diverse vestigingen van de school in Zwolle inmiddels flink heeft kunnen experimenteren met `slimme' toepassingen van zijn kaart. Dat is nodig, omdat Deltion langs de Zwartewaterallee bouwt aan een moderne onderwijswereld, waar straks álle leerlingen hun lessen volgen. Dan moet de D-Card volledig tot wasdom komen.
Vahl noemt het een `zonesysteem'. `Iedereen is welkom, maar bezoekers moeten wel een pasje halen bij de receptie. `Open, maar wel gecontroleerd' is ons motto.' Noodzakelijk voor de veiligheid. Een kaart geeft toegang tot een gegeven aantal ruimtes in de nieuwe school. Vahl: `Leerlingen Vliegtuigbouwtechniek hebben bijvoorbeeld niets te zoeken in de praktijkruimtes van Gezondheidzorg, waar met 'patiënten' wordt gewerkt'.

Afwezigheid

Nog een voorbeeld: ouders zouden via internet kunnen zien of hun kind die ochtend de schoolpoort wel gepasseerd is. Bemoeizucht? Vahl: `Nee hoor, ik denk dat leerlingen die spijbelen zo snel mogelijk aangesproken moeten worden op hun afwezigheid. Als je ziek thuisblijft van je werk, en je hoort niets van je baas vraag je je toch ook af of je wel gemist wordt?'

bewerkt artikel uit Stentor van 18 oktober 2005

Datum: 19-10-2005

---