Persuitnodiging

Utrecht, 19 oktober 2005

Gebouwkwaliteit Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen onderzocht

Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (het Bouwcollege) heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de gebouwkwaliteit van de Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen. Bijna 1400 verpleeg- en verzorgingshuizen zijn bezocht en ter plekke geïnspecteerd. Vooral is gekeken naar de functionele of gebruikskwaliteit van de gebouwen waar mensen wonen. Gelet is op aspecten zoals privacy, toegankelijkheid, grootte van appartementen, zit-/slaapkamers en gemeenschappelijke ruimten.

De onderzoeksresultaten geven een overzicht van de staat van de huisvesting van verpleeg- en verzorgingshuizen in totaal en per individuele instelling. Bekend wordt gemaakt voor hoeveel bewoners de huisvesting objectief gemeten wel of niet in orde is. Hoe deze bewoners hun woonruimte ervaren was geen doel van het onderzoek.

Op maandag 24 oktober zal voorzitter Scheerder van het Bouwcollege het onderzoeksrapport overhandigen aan Staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De staatssecretaris zal direct reageren op het rapport en is ook bereid om vragen van de pers te beantwoorden.

De voorzitter van het Bouwcollege, de voorzitter van de brancheorganisatie Arcares en de directeur van het Landelijk Overlegorgaan Cliëntenraden zullen eveneens de pers te woord staan.

Maandag 24 oktober, 12.00-13.30 uur
Perscentrum Nieuwspoort
Wandelganger I
Lange Poten 10
Den Haag


Noot voor de redactie/