Gemeente Pekela


GEMEENTE WIL FITHEID OUDEREN BEVORDEREN

"Gezond ouder worden". Onder dat motto biedt de gemeente Pekela haar bewoners in de leeftijd van 55 tot 70 jaar de mogelijkheid om hun fitheid te laten testen. Doel is om het daarbij niet te laten, maar de doelgroep vervolgens actief deel te laten nemen aan en een keuze te maken uit allerlei vormen van beweging, die de conditie verbeteren of op peil houden. Het initiatief tot het houden van de fitheidstesten wordt genomen in het kader van het Breedtesport-project "Sport en 55+", een samenwerking tussen Huis voor de Sport Groningen, Ouderenwerk de Badde, Seniorenraad Pekela, Sportraad Pekela en de gemeente Pekela.
Het project wordt uitgevoerd door het Universitair Centrum Pro Motion.

Tijdens de fitheidstest worden de deelnemers gestest op de onderdelen lengte, gewicht, bloeddruk, handvaardigheid, armkracht, flexibiliteit van de hamstrings en schouders, beenkracht en uithoudingsvermogen. Alle deelnemers ontvangen na verwerking van de resultaten behalve de testuitslag ook een bewegingsadvies.
Indien daartoe aanleiding bestaat zal door een aanwezige arts worden beoordeeld of aan de fitheidstest kan worden deelgenomen. Een van de mogelijkheden om meer te bewegen is het volgen van een 10.000 stappenplan. Daarbij kan door middel van een stappenteller worden bepaald of iemand dagelijks voldoende beweging krijgt. Dit apparaat kan na de fitheidstest tegen een gereduceerde prijs worden aangeschaft.
Ook kan het zijn dat naar aanleiding van het testresultaat deskundige individuele bewgeleiding wordt aangeboden. Bovendien kunnen deelnemers kiezen uit het aanbod van plaatselijke sportverenigingen. Hen wordt de mogelijkheid geboden zich tijdens de fitheidstesten te presenteren. De fitheidstesten vinden plaats op 8 november van 16.00 tot 21.00 uur in de Snikke en een week later op 15 november gedurende dezelfde tijdstippen in de Kiepe. In de gemeente Pekela gaat het om 2250 personen in de genoemde leeftijdscategorie. Zij hebben de afgelopen week allemaal een brief met uitnodiging ontvangen om aan de testen te gaan deelnemen. Zij kunnen zich daarvoor schriftelijk gaan aanmelden. Volgens het Huis voor de Sport leert de ervaring dat zo'n 10 procent van de aangeschrevenen zich daadwerkelijk aanmelden.

Gemeente wil fitheid bevorderen 19-10-2005
"Gezond ouder worden". Onder dat motto biedt de gemeente Pekela haar bewoners in de leeftijd van 55 tot 70 jaar de mogelijkheid om hun fitheid te laten testen.

---