Vereniging Nederlandse Gemeenten

Vng presenteert eigen visie in reactie op voorontwerp waterwet

De VNG heeft deze week in reactie op het Voorontwerp Waterwet een gezamenlijk met de Unie van Waterschappen (UvW) opgestelde visie gepresenteerd. De VNG heeft grote moeite met verschillende voornemens die het Rijk in het Voorontwerp heeft geformuleerd en derhalve presenteren de VNG en de UvW samen een visie. Deze visie gaat over de samenwerking tussen gemeente en waterschap op het gebied van stedelijk waterbeheer en riolering in relatie tot waterakkoorden en aansluitvergunning.

VNG en UvW pleiten in de visie voor een wettelijke afsprakenvoorziening voor gemeente en waterschap waarbij zij indien sprake is van lokale waterproblemen afspraken maken over de oplossing daarvan. Deze afspraken moeten volgens VNG en UvW worden doorvertaald in overstortvergunningen, in de eventueel aanwezige aansluitvergunning en in projectbesluiten mocht daarvan vanuit de Waterwet sprake worden. Indien gemeente en waterschap er niet uitkomen wordt een arbitragecollege ingezet en desnoods de provincie. VNG en UvW zien dit voorstel als alternatief voor de voornemens van het rijk ten aanzien van waterakkoorden en aansluitvergunning. De VNG is voorts van mening dat het voorstel ook een volwaardig alternatief is voor de voornemens van het rijk ten aanzien van projectprocedure en heffing op riooloverstortingen.

Hoofdbezwaarpunten De VNG geeft in haar reactie aan dat:
- het pijnpunt bij waterakkoorden met name zit in de zware rol die aan het Rijk en de provincie wordt gegeven. Deze partijen kunnen het opstellen en de inhoud van waterakkoorden op leggen. Tevens is de VNG van mening dat het hierbij gaat om een onnodige planfiguur in de veelheid aan planvormen die er op watergebied al zijn;
- de projectprocedure voor waterschappen de lokale ruimtelijke ordening buiten spel zet. Dit leidt tot minder goede oplossingen en hogere totale maatschappelijke kosten. De VNG is van mening dat zodra er sprake is van ruimtelijke keuzemogelijkheden het aan de gemeente is om de locatiekeuze te bepalen.
- bij de waterstuctuurvisie beter moet worden aangegeven dat alleen ruimtelijk relevante onderdelen de status van structuurvisie kunnen krijgen. De VNG wil verder meer garanties voor daadwerkelijke integrale afwegingen op provinciaal- en rijksniveau ten aanzien van deze ruimtelijke aspecten van verschillende sectoren.
- bij de heffing op riooloverstortingen ten onrechte wordt uitgegaan van het principe van de vervuiler betaalt en dat beter uitgegaan zou moeten worden van het profijtbeginsel. Dit omdat het schone regenwater de veroorzaker is van riooloverstortingen. Verder is de VNG van mening dat gemeenten niet eenzijdig afgerekend mogen worden op de werking van riooloverstortingen omdat gemeenten daarop ook maar beperkt invloed hebben.

U kunt hier de reactie van de VNG lezen. Het voorontwerp zelf is te downloaden via www.waterwet.nl.