Veilig Amsterdam

Reactie Amsterdams college van B&W op rapport 'Sociale Veiligheid - van beleid naar praktijk' van de Rekenkamer Amsterdam

De Amsterdamse rekenkamer constateert dat Amsterdam veiliger is geworden en dat daarmee het hoofddoel van het gemeentelijke veiligheidsbeleid is bereikt. Het college van Burgemeester en Wethouders is tevreden over deze hoofdconclusie uit het rapport `Sociale Veiligheid - van beleid naar praktijk' van de Rekenkamer Amsterdam.

In de slotconclusie formuleert de rekenkamer desondanks een drietal waargenomen tekortkomingen in het Amsterdamse veiligheidsbeleid:
*De resultaatgerichtheid van beleid zou tekort schieten.
*De samenwerking binnen de gemeente en met externe partijen zou te vrijblijvend zijn.
*In het beleid en in de beleidsinformatie zouden de prestaties van de gemeente onvoldoende zichtbaar worden gemaakt.

Na lezing van het rapport stelt het college vast dat de Rekenkamer een studie heeft gemaakt van het sociale veiligheidsbeleid zoals vastgelegd in vele beleidsdocumenten. Binnen deze context waardeert het college de inventarisatie van de Rekenkamer van alle gemeentelijke initiatieven op het gebied van veiligheid. Hieruit blijkt duidelijk hoeveel plannen en acties in relatief korte tijd tot stand zijn gekomen.

Het college wijst er op dat al deze maatregelen in een tijdsbestek van twee à drie jaar zijn gerealiseerd en voor het overgrote deel vanuit het niets zijn opgebouwd in samenwerking met een groot aantal in- en externe partners. De conclusies van de Rekenkamer over resultaatgerichtheid en over een te vrijblijvende samenwerking moeten in dat licht beoordeeld worden. De tekortkomingen die de Rekenkamer constateert zijn juist punten waarop de afgelopen jaren binnen het veiligheidsbeleid stappen zijn gezet. Het college hecht er daarom aan dat deze context meegenomen dient te worden bij een adequate beoordeling van het veiligheidsbeleid van de gemeente Amsterdam.

Het veiligheidsbeleid van de gemeente zoals we dat nu kennen is pas recent ontwikkeld. Sindsdien voert de gemeente in hoog tempo actieve regie over een wijdvertakt netwerk, waarbij met verschillende partners wordt samengewerkt. Enkele voorbeelden:
* Er is een dekkend stelsel van diverse vormen van cameratoezicht (mobiel en statisch) stadsbreed ingevoerd.
* Er zijn talloze nieuwe voorzieningen in het leven geroepen waarmee jeugdcriminaliteit wordt voorkomen, zoals het stadsdekkend maken van Nieuwe Perspectieven, de introductie van Functional Family Therapy (FFT), De Uitdaging, En Nu Iets Positiefs (Enip), stadsdekkende nazorg, Resocialisatie en Begeleiding (RenB), Intensieve Trajectbegeleiding (ITB) 18+, Multi Systeem Therapie (MST), de Koppeling, Doggershoek, Functional Family Parole Services (FFPS), Nieuwe Perspectieven Preventief (NPP).
* Er is een stadsbrede methode ontwikkeld en ingevoerd om overlastgevende jeugdgroepen aan te pakken.
* Er is een aanpak ontwikkeld waarbij 700 verslaafde veelplegers in een ISD-traject (twee jaar opsluiting) worden geplaatst.
* Er is een nazorgprogramma voor verslaafde veelplegers ontwikkeld en in uitvoering.
* Voor alle verslaafde veelplegers zijn scenario's ontwikkeld die centraal (stedelijke toewijzingscommissie) en decentraal (ketenunits) worden bewaakt en uitgevoerd.
* De verdubbeling van de heroïneverstrekking onder medische begeleiding is geregeld.
* Er is een dadergericht stadsbreed plan van aanpak huiselijk geweld ontwikkeld en in uitvoering met o.a. acht steunpunten. Er is al sprake van ruim 1100 aangehouden verdachten die in traject zijn geplaatst.
* De overlast op Rembrandtplein en Leidseplein is met een groot aantal functionerende maatregelen (wapenkluizen, bioscoopverbod, opleiding portiers, verplaatsing taxistandplaats, afspraken GVB, extra toezicht, afkoeluurtje, messenverbod) aangepakt.
* Er is een team professionele toezichthouders opgericht (MTV) dat jaarlijks onder operationele regie van de politie 80.000 uur gericht wordt ingezet.
* Er is een gemeentebrede aanpak ontwikkeld en in uitvoering om agressie en geweld tegen gemeenteambtenaren tegen te gaan.

Burgemeester Cohen laat weten dat hij zich blijft richten op het hoofddoel: een veilig Amsterdam. `Uiteraard doen we dat op een heldere en meetbare manier. De tekortkomingen die de Rekenkamer constateert zijn ook aandachtspunten waar we de afgelopen jaren in hebben geïnvesteerd. En niet zonder succes. Kijk bijvoorbeeld naar het landelijke onderzoek van Politie en Wetenschap naar preventief fouilleren waar Amsterdam goed uit naar voren komt. En naar de evaluatie door het bureau Regioplan van onze aanpak Agressie en Geweld. Daaruit blijkt hoe zorgvuldig, inzichtelijk en resultaatgericht het Amsterdamse beleid is. Maar we moeten ook een beetje praktisch blijven. Het veiligheidsterrein kent vele actoren en is voortdurend in beweging. Dat maakt causale verbanden tussen inspanningen en resultaten nooit voor de volle 100% aantoonbaar. Voor mij blijft het motto van dit college "Alleen het resultaat telt" bij uitstek op dit terrein van toepassing'. Amsterdam is de afgelopen jaren veil iger geworden."

Pb-189