VU Medisch Centrum

'Van genezen in geloof tot geloof in genezen' geschiedenis van de medische faculteit van de vrije universiteit

Deze week verschijnt het boek 'Van Genezen in Geloof tot Geloof in Genezen'. In dit werk beschrijft Leo van Bergen de geschiedenis van de medische faculteit van de Vrije Universiteit vanaf de stichting van de universiteit in 1880. Centraal in het boek staat de relatie tussen en de discussie over geloof en medische wetenschap.

Van Bergen vertelt het verhaal van een faculteit die reeds in 1907 ontstond. Het duurde echter vier decennia voordat zij kon gaan uitgroeien tot de volwaardige wetenschappelijke instelling en medische opleiding die zij nu is. Het is het verhaal van de soms radicale veranderingen in opvatting over wat 'goede, gereformeerde geneeskunde' behelsde. Aanvankelijk werd de nadruk gelegd op levensbeschouwelijke overtuiging maar gaandeweg werden voor het werk aan de medische faculteit wetenschappelijke en onderwijskundige kwaliteiten van groter belang geacht. Het is kortom het verhaal van de 'normalisering' van een bijzondere faculteit, waarin in een eeuw tijd het genezen in geloof veranderde in geloof in genezen.

Opvallend onderdeel van de geschiedenis is het 'VU-busje'. Bij duizenden gereformeerden, schreeuwend om christenartsen, stond rond 1950 een groen spaarpotje op de schoorsteenmantel met daarop het portret van Abraham Kuyper, de grote Anti-Revolutionair en stichter van de Vrije Universiteit in 1880. Het daarin gedeponeerde geld was bedoeld voor de uitbreiding van de medische faculteit van die VU, een bijzondere universiteit op gereformeerde grondslag. Tot op de dag vandaag wordt door de organisatie Vrouwen VU hulp geld ingezameld voor projecten in het VU medisch centrum.

Leo van Bergen is medisch-historicus. Van zijn hand verschenen eerder meerdere publicaties over de geschiedenis van het Rode Kruis en de Eerste Wereldoorlog. Het boek 'Van Genezen in Geloof tot Geloof in Genezen' verschijnt ter gelegenheid van het 25-ste lustrum van de VU en het eerste lustrum van het VU medisch centrum. Het boek wordt uitgegeven door Veen Magazines.

'Van Genezen in Geloof tot Geloof in Genezen. De medische faculteit van de Vrije Universiteit 1880 - 2000', Veen Magazines, ISBN 90-8571-012-X, 840 pagina's, 19,95 euro.