Vereniging Nederlandse Gemeenten

WWB BUDGETTEN 2006 VALLEN LAAG UIT

Gemeenten hebben geschrokken gereageerd op de voorlopige budgetten WWB 2006 die sinds kort op het Gemeenteloket zijn geplaatst. De budgetten vielen gemiddeld ruim 7 % lager uit dan de indicatieve budgetten die gemeenten begin augustus van het ministerie te horen kregen. Veel gemeenten moeten daardoor hun begroting voor 2006 aanpassen. De voorzitter van de VNG commissie sociale zaken en werkgelegenheid, wethouder Spigt en VNG directeur Kuiper hebben op 11 oktober in een ingelast onderhoud met staatssecretaris van Hoof om opheldering gevraagd. Ze hebben aangegeven dat het voor gemeenten onbegrijpelijk is hoe de budgetten zich ontwikkelen en dat het zo gemeenten erg moeilijk wordt gemaakt een gedegen financiële koers te varen.

De verlaging is vooral toe te schrijven aan twee oorzaken:
1. bij de berekening van de indicatieve budgetten is uitgegaan van foutieve realisatiecijfers over het eerste kwartaal van 2005. Omdat het CBS in het voorjaar een forse stijging van de bijstand berekend had heeft men het budget te hoog ingeschat. Later bleek dat er geen stijging was maar dat het bijstandsniveau ongeveer constant blijft. De voorlopige budgetten zijn daarvoor naar beneden aangepast.
2. de verdeelkenmerken zijn geactualiseerd waardoor gemeenten er bij de verdeling van het macrobudget anders uit komen dan ten tijde van de indicatieve budgetten. Door uit te gaan van de laatst bekende cijfers met betrekking tot elk verdeelkenmerk doet de verdeling het meest recht aan de actuele situatie maar dit brengt wel wijzigingen tussen indicatieve budgetten en voorlopige budgetten met zich mee.

De VNG sprak met het ministerie af dat de laatste zich gaat inspannen om alle vragen en onduidelijkheden op te helderen. Vragen die de G4 in hun brief ( 42kB) aan de staatssecretaris hebben er onder meer toe geleid dat het ministerie al wat onregelmatigheden in de verdeling heeft gevonden. Daarnaast zal er op 24 oktober as een bijeenkomst zijn waar het ministerie nadere toelichting zal geven. Ook in de komende verzamelbrief zal SZW aandacht aan de budgetten besteden. Daarnaast wordt via het gemeenteloket informatie verspreidt..

Ten slotte zullen staatssecretaris van Hoof en de VNG tijdens het bestuurlijk overleg van 3 november bespreken of en hoe in de toekomst de nu ontstane situatie kan worden voorkomen.