Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Orkaan Wilma is van zwaarste categorie
19 oktober 2005 - De 21^ste orkaan van dit seizoen, Wilma, heeft zich in rap tempo ontwikkeld tot de zwaarste categorie, 5. Wilma wordt dan ook extreem gevaarlijk genoemd. Er komen windsnelheden van 280 km/uur bij voor. Naast wind wordt er veel regen verwacht en hoge golven. Verwachte route Wilma 19 okt. '05
Verwachte route Wilma 19 okt. '05
De luchtdruk in het oog van de orkaan is nog nooit zo laag geweest in dit gebied: 884 hPa. Dit heeft een speciaal uitgerust vliegtuig kunnen meten. Zoân lage luchtdruk is met een gewone barometer niet te meten. De luchtdruk zegt iets over de sterkte van een orkaan: hoe lager de luchtdruk in de kern, hoe sterker de orkaan. Ook Katrina en later Rita hadden een extreem lage luchtdruk: in het centrum van Katrina was een luchtdrukwaarde gemeten van 902 hectoPascal in het oog van Rita 897 hPa. Ook qua windsnelheden is Wilma vergelijkbaar met Katrina en Rita.

Verwacht wordt dat Wilma nu haar maximale kracht heeft bereikt en dat de orkaan de komende dagen langs Cuba en Mexico trekt en dan in noordoostelijke richting zal afbuigen richting de Amerikaanse staat Florida. De orkaan zal daar waarschijnlijk in het weekeinde aan land komen.

Hurricanes van de zwaarste categorie (5) komen niet vaak voor. Zelden komen ze als zwaarste categorie ook aan land. Meer over de verschillende categorieen waarin orkanen worden ingedeeld, is te lezen in Nader Verklaard.

---

Hurricanes aan land in VS 1950-2004 (bron: NOAA) Eerste uitgave: 19-10-05