Gemeente Binnenmaas

Bouwvergunningen

Op 1 januari 2003 is de Woningwet veranderd. Dit betekent nieuwe spelregels voor het bouwen van en aan woningen, kantoren, winkels e.d. De nieuwe Woningwet kent drie categorieën bouwwerken: bouwvergunningvrij, licht-bouwvergunningplichtig en regulier bouwvergunningplichtig. In de wet is vastgelegd welke bouwwerken bouwvergunningvrij zijn of licht-bouwvergunningplichtig zijn. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen de voor-, zij- en achterkant van de woning. Aan de achterkant mag doorgaans sneller gebouwd worden zonder bouwvergunning. Voor de voor- en zijkant van de woning gelden meer beperkingen en moet meestal een bouwvergunning worden aangevraagd. In de nieuwe Woningwet zijn de behandelingstermijnen van de bouwaanvraag korter. Daarnaast gelden landelijk gelijke regels voor het indienen van een bouwaanvraag.

Heeft u een bouwvergunning nodig?
Als u bouwwerkzaamheden wilt gaan uitvoeren, hebt u in principe een bouwvergunning nodig. Dit geldt niet voor kleine, onopvallende bouwwerken. Op de site van het Ministerie van VROM kunt u op eenvoudige wijze achterhalen of het door u gewenste bouwplan vergunningplichtig is. Beantwoord enkele vragen op de website http://vrom.nl/bouwvergunningen_online en bepaal of u een bouwvergunning nodig hebt. Nadat u de website heeft doorlopen, kunt u het aanvraagformulier downloaden.

Leges
Voor het indienen van een aanvraag om bouwvergunning bent u leges verschuldigd. Voor een exacte opgave van de leges adviseren wij u de "legesverordening" te raadplegen of de informatiefolder (leges) bouwvergunning te downloaden.

Klik om terug te gaan OneStat Web Analytics