Provincie Zuid-Holland

Provincie Zuid-Holland en stadsregio Rotterdam werken samen aan sociale cohesie

Dit is een gezamenlijk persbericht van de stadsregio Rotterdam en de provincie Zuid-Holland

Onder het motto 'Kunnen meedoen in Zuid-Holland' slaan provincieZuid-Holland en stadsregio Rotterdam de handen ineen, om de sociale en maatschappelijke vraagstukken in de regio aan te pakken. De provincie en de stadsregio hebben daartoe de Regionale Agenda Samenleving (RAS) Rotterdamse Regio opgesteld. Op 19 oktober 2005 zetten bestuurders van provincie en de stadsregio daar hun handtekening onder. Voor de activiteiten die daarin opgenomen zijn, heeft de provincie in totaal EUR 3 miljoen uitgetrokken. In de agenda worden voor de periode 2006 t/m 2008 met gemeenten afspraken gemaakt over de uit te voeren thema's en speerpunten met bijbehorende doelen en prestaties.

Deze agenda wordt gemeenschappelijk uitgevoerd door de samenwerkende gemeenten en de provincie. Bij sommige thema's ligt het initiatief bij de stadsregio, bij andere thema's fungeert de provincie als trekker. Bij de uitvoering van de agenda wordt met regionaal en lokaal werkende organisaties samengewerkt. De thema's zijn preventief jeugdbeleid, aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt, integratie en inburgering van minderheden en nieuw-komers, leefbaarheid en ruimtelijke ordening en wonen-welzijn-zorg voor senioren en zorgvragers.

Effectievere aanpakDe agenda is een belangrijk instrument in de intensieve samenwerking van provincie, stadsregio en gemeenten op dit terrein. Met de Regionale Agenda Samenleving willen de partijen eraan bijdragen dat verschillende overheden samen optrekken om samenlevings-vraagstukken op telossen. Daardoor wordt een effectievere aanpak mogelijk. Niet langer de verschillen tussen de overheden zijn bepalend, maar juist de gemeenschappelijke aanpak maakt het mogelijk elkaars functies te combineren en te versterken.

SubsidieVoor de provincie betekent het ontwikkelen van de RAS dat een deel van haar subsidie voor de samenwerkende gemeenten wordt overgedragen aan de stadsregio. De portefeuilllehouder Jeugdzorg van de stadsregio, Bert Euser, is blij met de samenwerking: "Niet alleen wordt op deze wijze de integrale regie over de aanpak van samenlevingsvraagstukken meer bij de regiogemeenten gelegd, ook levert de provincie er het budget bij om tot daadwerkelijke uitvoering en aanpak te komen." Deze samenwerkingsvorm komt daarmee tegemoet aan het streven van Gedeputeerde Staten om beter in te spelen op de behoefte en wensen van de samenwerkende gemeenten in elke regio.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 010 - 4172862/06-45782028