FNV KIEM

Ontslagrecht is flexibel genoeg
Werknemers zijn bevrijd van de noodzaak pro forma rechtszaken te voeren over ontslagaanvragen en werkgevers hoeven zich daar dus ook niet meer tegen te verweren. Daarom kost iemand ontslaan nu veel minder tijd en geld en werkgevers en kabinet kunnen dus verder van het ontslagrecht afblijven. Dit is de reactie van FNV-bestuurder Peter Gortzak op de vereenvoudiging van de toegang tot de WW.

Ontslagen werknemers hoeven zich niet meer pro forma te verzetten tegen ontslag bij het CWI of de kantonrechter om een WW-uitkering te krijgen. Dit heeft het kabinet besloten, in overleg met werkgevers en werknemers.

Drie kwart tot 90 procent van de ontslagzaken zijn pro forma-zaken die alleen worden aangespannen om het recht op een uitkering veilig te stellen. Nu dat niet meer hoeft, scheelt dat miljoenen euro aan lasten. Gortzak: Als al die kosten wegvallen, is ontslag dus helemaal niet duur en tijdrovend meer zoals de werkgevers stellen. Werkgevers en kabinet willen het ontslagrecht nog verder vereenvoudigen en flexibiliseren. Ze willen onder meer de ontslagvergoeding verlagen en werkgevers de mogelijkheid geven om iemand zonder motivatie te ontslaan. Gortzak: We hebben de flexwet al, die het mogelijk maakt een werknemer drie keer een tijdelijk contract te geven. In ruil voor die flexibiliteit eisen we van de werkgevers fatsoen en zorgvuldigheid.
---