FNV

Duizend aanmeldingen voor rechtszaak tegen WAO-herkeuringen

Een onafhankelijke stichting gaat een proces voeren voor herkeurde WAO'ers. Intussen hebben zich al duizend mensen gemeld, zo schrijft FNV e-Magazine van 19 oktober.

Stichting Collectieve Rechtsvordering (CORV) gaat namens iedereen met een WAO-uitkering die herkeurd is of wordt in het kader van het Schattingsbesluit 2004 procederen tegen de Nederlandse Staat en/of het UWV.

De inzet van CORV: ongedaan maken van de herkeuringen. De website www.corv.nl is sinds zondag on line en er hebben zich inmiddels al meer dan 1000 mensen aangemeld.

Ex-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zit in de adviesraad van CORV en een aantal FNV'ers werken eraan mee op persoonlijke titel. De stichting staat verder los van de vakcentrale.

Onrechtmatig

Door de herkeuringen zullen 150.000 mensen met een WAO-uitkering er flink in inkomen op achteruit gaan omdat ze minder of helemaal niet meer arbeidsongeschikt worden verklaard. Als CORV de zaak wint, gaat ze voor iedereen die zich bij de stichting heeft aangesloten de inkomensschade verhalen.

CORV stelt dat de herkeuringsoperatie onrechtmatig is. De WAO is namelijk gewoon een verzekering voor werknemers. En bij verzekeringen werkt het zo: mensen sluiten onder heldere voorwaarden een polis af en betalen premie in ruil voor uitbetaling bij schade.

De Jong: "Bij de WAO heeft het kabinet de polisvoorwaarden veranderd, terwijl mensen al schade hebben geleden. Het is zoiets als een brandverzekering afsluiten en als het huis eenmaal brandt te horen krijgen dat de polisvoorwaarden niet meer gelden of nog maar een beetje."

Om de kosten van de procedure te spreiden vraagt CORV aan individuele belanghebbenden 30 Euro in het CORV-fonds te storten. De Jong: "Daarmee voeren we niet alleen de collectieve procedure, maar doen we ook de individuele schadeclaim."

* Naar de website van CORV

19 oktober 2005
Lees het complete FNV e-Magazine van 19 oktober.htm