Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum

18 oktober 2005
Ons kenmerk
DGP/WV/U.05.01700
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk

2050600230
Onderwerp
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij treft u de antwoorden aan op de vragen die de leden Hofstra en Van der Sande hebben gesteld over de A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom.

Bent u bekend met het artikel "Rijk komt afspraken niet na." (BN/De Stem,


21 september 2005)


1. Ja.

Kunt u aangeven waarom het in de motie Mastwijk c.s. gevraagde financieringsplan met uitvoeringsagenda nog niet gereed is? Kunt u aangeven wanneer u verwacht dat dit plan wel gereed is?


2. Ik heb met de provincie Noord-Brabant overeenstemming bereikt over financiering van de aanleg van de A4 als autosnelweg tussen Dinteloord en Bergen op Zoom. Zowel de provincie als het ministerie van Verkeer en Waterstaat dragen E 15 mln extra bij.
Daarmee kan het project worden aanbesteed voor maximaal E 218 mln. Hiervan is maximaal E 61 mln beschikbaar voor de omleiding Halsteren die in 2006 tot uitvoering zal komen. Voor de omleiding Steenbergen zal binnenkort een standpunt worden bepaald. Het gehele project zal uiterlijk in 2010 worden opgeleverd, met inachtneming van de nog af te ronden tracewetprocedure.

Is het waar dat de regio alleen een bijdrage wil leveren aan het project indien de gehele A4 West-Brabant voor 2010 wordt aangepakt? Hoe verhoudt zich dit met de in het MIT aangekondigde fasering van dit project, zowel in tijd als plaats?


3. De regio stelt de bijdrage van E 42 mln (de al eerder toegezegde E 27 mln plus de aanvullende bijdrage van E 15 mln) beschikbaar onder de voorwaarde dat de gehele weg uiterlijk in 2010 zal zijn gerealiseerd, met inachtneming van de nog af te ronden tracewetprocedure. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd, omdat de omleiding Halsteren uitvoeringsgereed is en al in 2006 tot uitvoering kan komen. Voor het overige gedeelte van het tracé zijn de procedures nog niet afgerond.

Welke mogelijkheden ziet u om het gehele A4-tracé in West-Brabant alsnog gelijktijdig vóór 2010 als autosnelweg aan te leggen?


4. Zie het antwoord op vraag 2.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs