FNV KIEM

Brede top over werkgelegenheid en arbeidsmarkt
In de tweede helft van november houden werkgevers, werknemers en overheid een zogenaamde werktop over arbeidsmarkt- en werkgelegenheidsbeleid. De FNV had tijdens het Najaarsoverleg om deze werktop gevraagd.

De sociale partners en de overheid zullen zich bij de top buigen over jongeren, de grote middengroep van werknemers en ouderen, zegt FNV-bestuurder Wilna Wind, die samen met de FNV-bonden de top voorbereidt. Het heeft dus een hele brede agenda, maar al die groepen hebben zo hun eigen problemen en dat vraagt dus ook om andere oplossingen.

Voor jongeren is het vinden van een stageplek een probleem en veel allochtone jongeren hebben te maken met discriminatie, zegt Windt. Daar moet iets aan gebeuren. Een probleem voor iets oudere werknemers is dat ze het risico lopen hun baan kwijt te raken doordat hun werk wordt weggeautomatiseerd of naar het buitenland verdwijnt. Een hek om Nederland zetten kan niet. Er zal werk uit Nederland verdwijnen, dat is een feit. Daarom moet er meer aandacht komen voor om- en bijscholing. Voor oudere werknemers is de vraag hoe hun werk zo ingericht wordt dat ze het langer kunnen volhouden, nu iedereen langer moet werken. En hoe je nog aan de bak komt, als je gaat solliciteren.
---