Commissie Stedelijke Distributie: stem voertuigeisen af

Ministerie venw
http://www.minvenw.nl

Commissie Stedelijke Distributie
Gemeenten: stem voertuigeisen onderling af

De Commissie Stedelijke Distributie roept gemeenten op milieuzones op elkaar af te stemmen en zal hen daarbij ondersteunen door vervoerders, winkeliers en verladers bijeen te brengen. De Commissie vraagt daarnaast staatssecretaris Van Geel van VROM en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om zich expliciet uit te spreken voor meer uniformiteit in voertuigeisen. Volgens de Commissie is uniformering van voertuigeisen bittere noodzaak om juist tot milieuvriendelijkere én lonende oplossingen te komen.

De aandacht bij luchtkwaliteit slaat te ver door naar puur lokaal geïnitieerde maatregelen. Dit constateert de Commissie Stedelijke Distributie, onder leiding van Alexander Sakkers, op basis van plannen van verschillende gemeenten. Het gevolg van de lokale initiatieven is dat elke gemeente weer andere voertuigeisen (aan lengte, breedte en uitstoot) stelt aan vervoerders en producenten die de binnensteden bevoorraden. De wildgroei aan eisen leidt tot onaanvaardbare verplaatsing van milieubelasting naar bewoners van kleine steden en plattelandsgemeenten zonder regels. Niet afgeschreven oudere en dus viezere voertuigen zullen door het bedrijfsleven immers ergens anders worden ingezet. Doordat vervoerders meerdere typen voertuigen moeten aanschaffen om te voldoen aan de uiteenlopende eisen nemen bovendien de kosten voor partijen die afhankelijk zijn van bevoorrading enorm toe.

De laatste maanden zijn lokale overheden doordrongen van de noodzaak de luchtkwaliteit drastisch te verbeteren. Daarvoor stellen steden op grote schaal milieuzones in waarbinnen met name vracht- en bestelauto's, en bussen moeten voldoen aan strenge voertuigeisen. De staatssecretaris van VROM onderstreept keer op keer het belang van lokaal maatwerk om de luchtkwaliteit verder te verbeteren. De Commissie Stedelijke Distributie onderschrijft de noodzaak om op terrein van milieu flinke vooruitgang te boeken, maar maakt zich ernstige zorgen over het contraproductieve effect en de kosten van al deze ongecoördineerde initiatieven.

De onafhankelijke Commissie Stedelijke Distributie is ingesteld door de minister van Verkeer en Waterstaat om regionale samenwerking en afstemming tussen gemeenten, detailhandelaren, vervoerders, horeca-ondernemers en producenten op het gebied van stedelijke distributie aan te jagen door advisering, onderzoek en desnoods arbitrage. Een specifieke vraag van de Minister van Verkeer en Waterstaat aan de Commissie is om in beeld te brengen op welke terreinen bovenregionale afstemming wenselijk en noodzakelijk is.

De Commissie Stedelijke Distributie bestaat uit:

-Alexander Sakkers, voorzitter, burgemeester gemeente Eindhoven
-Betty van Arenthals, voorzitter van de European Association of National Organisations of Textile Retailers

-Brigitte van der Burg, zelfstandig ondernemer en lid van het Adviescollege Toetsing Administratieve Lasten (ACTAL)

-Cyril Driessen, directeur De Klok Logistics

-Han Willemse (adviseur), oud-directeur logistiek Albert Heijn