Nederlandse Vereniging van Journalisten

Thema
C2000

NVJ-Verenigingsraad 2006

Agendapunt 5
Algemeen arbeidsvoorwaardenbeleid 2006 NVJ
Werk, loon en tijd

Pijnlijke ingrepen maken duidelijk hoe zeer de journalistieke sector onder druk staat. Juist nu valt te strijden voor werkzekerheid en voor instandhouding van een goede beloning. Met de solidariteit van de hele beroepsgroep. Dan toont zich de kracht van de NVJ, als beroepsvereniging en als vakbond.

In 2006 zal veel inzet nodig zijn voor behoud. Want vaste waarden zijn onzeker geworden. De overheid is al langer bezig met versobering, de werkgevers doen daar nog een schepje bovenop. Een vaste baan is niet meer zeker, beloningen staan onder druk en voorts is er een flink pakket aan extra lasten dat het besteedbaar inkomen zwaar onder druk zet.

Het economisch klimaat in Nederland is ongunstig voor de journalistieke sector. Reorganisaties bij uitgeverijen zijn ten koste gegaan van honderden arbeidsplaatsen en forse bezuinigingen bij de omroepen hebben geleid tot groot banenverlies. Bovendien is hierdoor de positie van tijdelijke krachten en freelancers onzeker en kwetsbaar geworden.

Hoofdpunten van het algemeen arbeidsvoorwaardenbeleid 2006 zijn daarom: werkzekerheid, een goede beloning en een betere verdeling van arbeid en privé.

Werk
De NVJ wil zwaar inzetten op werkzekerheid. De vitaliteit van de journalistieke sector is belangrijk. Het is nu ook nodig om te investeren in de toekomst. Daarom moet in meerjarige afspraken het werkgelegenheidsperspectief worden geschetst, waarbij waarborgen zijn aangegeven voor de jonge instroom in de diverse sectoren. Ook met innovatieve projecten als 'jong voor oud' is reorganisatie/afvloeing te combineren met nieuwe instroom. Ook flexibilisering van arbeid is daarbij een optie, mits het is gekoppeld aan nieuwe instroom en aan extra beloning.

Beloning
Een goede beloning is een waarborg om goed gekwalificeerde krachten in de journalistieke sector aan het werk te krijgen of te houden. Verslechtering van de beloning zou het aanzien van het vak ernstig schaden. In het verleden is soms fel gestreden om een goed en bij het journalistieke werk passend salaris te krijgen. Behoud van een goede salariëring is daarom vanzelfsprekend, de hoge eisen die tegenwoordig aan het vak worden gesteld rechtvaardigen dat ten volste. Gekwalificeerd journalistiek werk kan bijvoorbeeld zeker zo belangrijk zijn als het werk van journalistiek management en dat moet ook in de salariëring tot uitdrukking kunnen komen. Een goede beloning zal verankerd moeten worden in de nieuwe cao-afspraken.

Arbeid en privé
Een loopbaan in de journalistiek moet van 20 tot 65 jaar uitdagend kunnen zijn. Dat kan. Door gedurende de gehele loopbaan op flexibele wijze tijd en inkomen in te zetten voor arbeid en privé. Binnen een leeftijdsbewust loopbaan- en personeelsbeleid moeten afspraken worden gemaakt over arbeid en scholing en over verlof mogelijkheden om werk en privé langdurend goed met elkaar te combineren. De NVJ maakt nadrukkelijk de keuze om tijdens de hele loopbaan tussen 20 en 65 jaar verlofmogelijkheden te hebben voor scholing, zorg, sabbat of vervroegde pensionering. Zowel de jongere als de oudere generatie vindt daarin mogelijkheden om arbeid en privé op een goede wijze met elkaar te combineren.

Loonruimte van 3 procent
Voor het jaar 2006 zal er sprake moeten zijn van een structurele verbetering van de lonen. Te lang is er te weinig groei in het inkomen geweest, mede door de door de rijksoverheid opgelegde loonmatiging. De lasten - in het bijzonder voor ziektekosten en energie - zijn echter fors toegenomen. Dat heeft uiteindelijk een flinke daling van het besteedbaar inkomen tot gevolg gehad. De in te vullen loonruimte voor 2006 is bepaald op 3 procent. Daarvan zullen de lonen minimaal 1,5 procent moeten stijgen om de koopkrachtdaling te compenseren. Het andere deel is voor verbetering van de voorwaarden voor onder andere werkzekerheid, leeftijdsbewust loopbaanbeleid, levensloop en gezond werken.

Levensloopregeling
Iedere journalist heeft in 2006 recht op deelname aan de levensloopregeling. In de spaarpot voor tijd kan hij zo jaarlijks maximaal 12 procent van zijn bruto jaarsalaris wegzetten voor verlof later. De vrije tijd kan worden ingezet voor scholing, zorg- of ouderschapsverlof of voor het eerder dan het 65ste jaar stoppen met werken. Een substantiële, collectieve werkgeversbijdrage is noodzakelijk. Dit is om te waarborgen dat een ieder volwaardig kan deelnemen aan de levensloopregeling, ook de journalisten met een lager inkomen en zij die maar korte tijd kunnen opbouwen.

Gezond werken
Goede arbeidsomstandigheden zijn van levensbelang. De NVJ wil met afspraken bevorderen dat mensen hun werk zonder risico en met plezier kunnen doen. Dat kan het ziekteverzuim verminderen. Bij ziekte is er sprake van inkomensaanvullingen. De overheid gaat uit van 170 procent over twee jaar. Bij medewerking aan geboden reïntegratie dan wel de onmogelijkheid om te werken wil de NVJ aanvulling afspreken tot 200 procent van het loon.

Ziektekosten
Het nieuwe ziektekostenstelsel dat per 1 januari 2006 geldt, bepaalt dat de werkgever wettelijk is verplicht tot een bijdrage in de basispolis ziektekostenverzekering. De NVJ wil ook een werkgeversbijdrage in de aanvullende ziektekostenverzekering.

Freelancers
De teruggang in vaste arbeidscontracten heeft tegelijkeen groei in het aantal freelancers tot gevolg. De positie van de freelancers kan verbeterd worden door voor vaste medewerkers afgesproken regelingen toegankelijk voor ze te maken. Vanzelfsprekend geldt ook voor deze groep als credo het behoud van een goede beloning. Kostenbesparingen worden te snel afgewenteld op freelancers. De NVJ maakt zich sterk om ten behoeve van freelancers afspraken te maken voor collectieve contracten voor bijvoorbeeld ziektekosten of
arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Pensioenen
Een goed pensioen vraagt grote offers. Maar voorop moet staan dat journalisten er zeker van kunnen zijn dat ze rond hun 65ste een goed inkomen uit vroegere arbeid hebben. De NVJ wil die zekerheden, met een betaalbare premie. Modernisering van pensioenvoorzieningen past in deze tijd, dat hoeft geen verslechtering te zijn.

Tot slot
Goede arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk voor werken in de journalistiek sector. Van nog groter belang is perspectief. Dat is wat de NVJ wil bieden. Opdat journalisten blijven geloven in kranten, tijdschriften, radio, televisie, internet en alle andere media.

24 september 2005/Bert de Jong

Persalarmering