Nederlandse Vereniging van Journalisten

Thema
C2000

NVJ-Verenigingsraad 2006
Agendapunt 10

Nieuwe aanpak ledenwerving

De NVJ voor iedere fase van de journalistieke loopbaan

De NVJ wil zich in haar ledenwerving duidelijk neerzetten als de vakorganisatie die voor leden in alle fases van de journalistieke loopbaan toegesneden ondersteuning biedt, of je nu ervaren bent of het vak nog moet leren. Journalisten, fotojournalisten, programmamakers, ook na beëindiging van hun journalistieke carrière, en studenten journalistiek kunnen bij de vakorganisatie terecht. De commissie ledenwerving heeft inmiddels een marketingdeskundige betrokken die kan adviseren om de specifieke diensten voor de verscheidene secties van de NVJ duidelijker over het voetlicht te brengen, zowel het bestaande pakket als nieuwe service.

Logisch gevolg van dit vertrekpunt is de oprichting van twee werkgroepen/secties die het begin en einde van de journalistieke loopbaan markeren.


- Sectie studenten
De NVJ wil investeren in haar leden van de toekomst, er wordt extra budget uitgetrokken voor studenten. Er is een studentencommissie geformeerd die de voorbereidingen treft voor de oprichting van een studentensectie. De commissie werft leden voor het sectiebestuur en zal in samenwerking met het nieuwe bestuur service voor de leden-studenten/starters op de arbeidsmarkt faciliteren. Ook wil de studentencommissie streven naar een structurele samenwerking met de opleidingen journalistiek onder meer om gezamenlijk een jaarlijks NVJ-programmaonderdeel te ontwikkelen dat in het curriculum van de opleidingen journalistiek wordt opgenomen.


- Seniorenwerkgroep
In een eerste bijeenkomst van senior-leden zijn initiatieven voor activiteiten ontwikkeld die door de seniorenwerkgroep in oprichting worden uitgewerkt.

Drempels slechten

- De inschrijvingsprocedure voor het NVJ-lidmaatschap wordt sterk vereenvoudigd. Tot nu toe ontvangen geïnteresseerden een informatiepakket en aanmeldingsformulier. Bevestiging van inschrijving volgt pas na natrekken van gegevens op het aanmeldingsformulier, waarmee enige tijd gemoeid kan gaan. Die wachttijd kan voor potentiële leden drempels opwerpen.


- Vanaf begin oktober worden leden onmiddellijk ingeschreven, tenzij uit de gegevens blijkt dat zij niet voor het lidmaatschap in aanmerking kunnen komen. Daarvoor worden aanvragers binnen een week na ontvangst van het aanmeldingsformulier door de ledenadministratie gebeld om de gegevens na te lopen en inschrijving te bevestigen of niet-inschrijving toe te lichten. Ledenwerffolders en het aanmeldingsformulier op internet zullen hierop worden aangepast.


- Er wordt gewerkt aan een eigen site NVJ/wordlid, die tot nu toe alleen via VillaMedia bereikbaar is.


- In bijna alle sectoren is de zgn. fiscale aftrek van de contributie nu als mogelijkheid in de CAO opgenomen. In het wervingsmateriaal zal worden aangegeven dat een NVJ-lidmaatschap per saldo 40 tot 50% goedkoper uitpakt.

Persalarmering