Nederlandse Vereniging van Journalisten

Thema
C2000

NVJ-Verenigingsraad 2006
Agendapunt 4

Plan van Aanpak 2006

Ideëel

1. Voorleggen discussienota regionale media en de multimediale mogelijkheden. Zie punt 3


2. Actualisering NVJ-beleid landelijke publieke omroep in het licht van het WRR-rapport en kabinetsbesluiten uit het voorjaar 2005. In samenwerking met programmamakers van de verschillende omroepen is een alternatief omroepplan geschreven, dat zijn basis vindt in eerder door NVJ geschreven nota's. Dit alternatieve plan, geschreven door Ad van Liempt is aan staatssecretaris Van der Laan overhandigd, doch zij heeft haar standpunt op hoofdlijnen niet gewijzigd. Ook andere acties van NVJ (ondersteuning advertenties in dagbladen, radiospotjes, website) hebben helaas de omroepplannen niet kunnen tegenhouden.


3. Gezien de vele ontwikkelingen in de krantensector zal de NVJ gesprekken initiëren tussen de verschillende partijen in de branche - binnen en buiten de NVJ - om krantenparagraaf in de toekomstnota "Hoe verder met de journalistiek" nog eens scherp tegen het licht te houden.
Om de ideeën die onder meer geformuleerd staan in de nota steviger onder de aandacht te brengen en de kans te vergroten dat er meer in de praktijk mee wordt gedaan, is besloten een werkgroep innovatie op te richten, die zal trachten zoveel mogelijk i.s.m. de hoofdredacties en NDP tot werkbare projecten te komen die in de dagbladwereld kunnen leiden tot product/ journalistieke innovatie. Daarbij wordt getracht ook meer gebruik te (laten) maken van het Bedrijfsfonds voor de Pers


4. Zo mogelijk in samenwerking met het Genootschap van Hoofdredacteuren en de mediawerkgevers opstellen van een (eventueel besloten) pakket maatregelen in antwoord op de toenemende bedreigingen aan het adres van journalisten en de daaruit mogelijk voortvloeiende zelfcensuur.
Er zijn dit jaar gesprekken hierover gevoerd met de ministers Remkes en Donner. Vorige maand is een mede door NVJ geïnitieerd onderzoek gepresenteerd door prof. Bovenkerk waarin een overzicht wordt gegeven van bedreigingen van collega's.
Door NVJ wordt in samenwerking met het Genootschap van Hoofdredacteuren een verzoek aan BiZa/ Justitie geformuleerd waarin wordt gevraagd om een specifieke Officier van Justitie te benoemen die vrij wordt gemaakt om bedreiging van journalisten en opiniemakers aan te pakken en meer in het algemeen de vervolging van bedreigingen tot prioriteit te benoemen .
Voorts zal er in overleg met het Genootschap en werkgevers een digitale instructiekaart worden gemaakt waarin een standaardprocedure wordt beschreven, die gevolgd kan worden bij serieuze bedreigingen.


5. Inventarisatie van de gevolgen van de invoering van het C2000 communicatiesysteem bij politie en hulpdiensten, een en ander ter verdere bespreking met de overheid
Op Villamedia is een meldpunt ingericht, daarop zijn helaas nog weinig meldingen binnengekomen. Er is een principeafspraak gemaakt dat we eind 2005 met minister Remkes, Binnenlandse Zaken, de eerste ervaringen zullen evalueren.

Materieel

6. Uitbouw van de freelanceservice ten behoeve van ondernemers. Onderzoek naar uitbreidingsmogelijkheden is in gang gezet, deels al gerealiseerd via training ondernemers (acquisitie, onderhandelen, cursus ondernemen), vakinhoudelijke bijeenkomsten en een hulpservice belastingaangifte ondernemers.


7. Inventarisatie en mogelijke uitbetaling via de Stichting Nieuwswaarde van de secundaire auteursrechten bij de publieke omroepen van freelancers en journalisten in vaste dienst. Er vindt op dit moment door de NVJ i.s.m. Nieuwswaarde een onderzoek plaats bij de omroep waarin wordt bekeken op welke wijze de aanspraken van journalisten/ programmamakers op secundaire rechten kunnen worden verzilverd. Alle omroepfreelancers krijgen een grondige enquête over hun werk/ contracten bij de omroep. Onderzoeksresultaten worden verwacht per voorjaar 2006.


8. Reparatie en aanpassing van vroegpensioen-systemen In de verschillende CAO's wordt nu volop gesproken over de wijze waarop het vroegpensioen voor een belangrijk deel gehandhaafd kan blijven. Grosso modo schuift de eerst mogelijke pensioendatum in de diverse sectoren naar 62 tot 63 jaar. Inzet in de CAO-besprekingen is daarbij om via levenslooparrangementen de mogelijkheden voor verdere vervroeging mogelijk te maken

Organisatie

9. De Stichting Nieuwswaarde, de NVJ-organisatie voor inning en verdeling van auteursrechten van journalisten en fotojournalisten meer inzetten voor de daadwerkelijke overdracht van door mediabedrijven of anderen geïncasseerde gelden naar rechthebbenden. Vooralsnog, zie punt 7


10. Ten behoeve van de VR-najaarsvergadering wordt een nota opgesteld over de optimalisering van de verenigingscommunicatie met leden en kaderleden. In het bestek van deze nota wordt op synergie gerichte samenwerking tussen het vakblad De Journalist en de bijbehorende website en drie andere website's:Villamedia.nl, Internetjournalist.nl en de NVJ-WOB-site meegenomen.
Voorstel voor oprichten werkgroep, zie stukken VR


11. Activiteiten secretariaat en de juristen transparanter. Mondelinge toelichting op VR


12. Ontwikkelen van creatieve ideeën om de financiële slagkracht van de vereniging te versterken.
Mondelinge toelichting op VR


13. De mogelijkheden van doorberekenen van de kosten juridische hulp onderzoeken.
Mondelinge toelichting voorstel op VR

Persalarmering