Gemeente Binnenmaas

Overige vergunningen

Er zijn verschillende vergunningen die een relatie hebben met de bouwvergunning/met bouwen. Hieronder treft u hierover informatie aan.

De sloopvergunning
Het komt vaak voor dat eerst gesloopt wordt voordat er nieuwbouw plaats vindt. Voor slopen hebt u een sloopvergunning nodig, als:


1. het sloopafval meer dan 10 m³ bedraagt.

2. Het slopen (mede) het verwijderen van asbest betreft (onafhankelijk van de hoeveelheid sloopafval).

Formulieren voor het aanvragen van een sloopvergunning kunt u aanvragen bij het team Vergunningen en Handhaving van de afdeling Publiekszaken. Een aanvraag om sloopvergunning moet minimaal bestaan uit 3 x een aanvraagformulier sloopvergunning en 3 x een situatietekening met daarop aangegeven het te slopen object. Als het vermoeden bestaat dat er zich in het te slopen object asbest bevindt, wordt u verzocht om een door een deskundig bureau opgesteld asbest onderzoeksrapport in te dienen. Kies voor meer informatie sloopvergunning.

De aanlegvergunnning
Voor het uitvoeren van werkzaamheden waarbij geen sprake is van bouwen, maar waarbij wel veranderingen aan het desbetreffende terrein plaats vinden is het mogelijk dat u een aanlegvergunning moet aanvragen. Voorbeelden van deze werkzaamheden zijn onder meer: het afgraven van gronden, het aanleggen van paden/wegen, het aanbrengen van beplanting en het graven van een sloot. Dit om te voorkomen dat door bepaalde handelingen het landschap of eventuele waardevolle archeologische waarden in de bodem onaanvaardbaar aangetast worden. U kunt zich wellicht voorstellen dat de verkaveling in de St. Anthoniepolder juist zo typisch is voor het landschap aldaar. Als er op deze gronden zondermeer paden aangelegd mogen worden, sloten gegraven worden of grond opgehoogd of afgegraven wordt, treedt er een onomkeerbare verandering van het landschap op.

De gemeente kan in een bestemmingsplan of in een voorbereidingsbesluit tot een herziening van een bestemmingsplan bepalen dat voor bepaalde werkzaamheden een aanlegvergunning moet worden aangevraagd. Op dit moment is hiervan met name sprake voor werkzaamheden in het landelijk gebied van onze gemeente.

Een aanlegvergunning kunt u aanvragen door het indienen van een schriftelijk, gemotiveerd verzoek samen met een situatietekening. Klik hier voor meer informatie of neem contact op met het team Vergunningen en Handhaving van de afdeling Publiekszaken, tel. 078-6764433.

De monumentenvergunning
Als een pand/perceel onder Monumentenzorg valt, is er sprake van een koppeling tussen de bouw- en de monumentenvergunning. Dit houdt in dat niet tot afgifte van een bouwvergunning kan worden overgegaan voordat de monumentenvergunning is verleend. De formulieren voor het aanvragen van een monumentenvergunning kunt u bij de gemeente opvragen.

Een bouwplan voor het verbouwen van een monument wordt eerst voorgelegd aan de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en aan de gemeentelijke Monumentencommissie. Naar aanleiding van de adviezen van deze instanties neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit op de aanvraag om monumentenvergunning.

Een monumentenvergunning treedt pas in werking nadat de beroepstermijn van zes weken is verstreken. Na het verstrijken van de beroepstermijn neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit op de aanvraag om bouwvergunning.

Mocht u meer vragen hebben over de combinatie bouwen/monumenten dan kunt u contact opnemen met het team Vergunningen en Handhaving van de afdeling Publiekszaken, tel. 078-6764433. Ook de formulieren voor het aanvragen van een monumentenvergunning kunt u bij dit team opvragen. Kies monumenten voor meer informatie over monumenten in het algemeen of neem contact op met het team Beleid en Projecten.

Klik om terug te gaan OneStat Web Analytics