Gemeente Coevorden

Eervolle vermelding jeugdpreventieproject

Wetenschapswinkel

Jeugdpreventie-project van gemeente krijgt eervolle vermelding

Het project `Hoe preventiever, hoe liever' dat de Wetenschapswinkel in Groningen in opdracht van de gemeente Coevorden heeft uitgevoerd, is landelijk bekroond. Afgelopen vrijdag kreeg dit project een eervolle vermelding bij de Landelijk Prijs voor het beste Wetenschapswinkelonderzoek 2005. Uit zeven inzenders werd één project als winnaar gekozen, twee projecten ontvingen een eervolle vermelding.

Vorig jaar is er in de gemeente Coevorden door de wetenschapswinkel van de UMCG (Francisca Kleeman en Betinne Gritter) een onderzoek uitgevoerd naar de predictie en preventie van probleemgedrag bij 6/7 jarige kinderen in Coevorden. Eén van de doelen van dit onderzoek was dat men hiermee tijdig problemen zou signaleren, zodat hulpverleners preventieve maatregelen in de ontwikkeling van de kinderen kunnen aanbieden. Dit onderzoek is volgens de jury genomineerd voor de Landelijke Wetenschapswinkelprijs `vanwege de hoge maatschappelijke relevantie'.

"De keuze voor dit onderwerp is zeer actueel gezien de landelijk besproken problemen in de jeugdzorg. Hoewel er veel onderzoek op dit terrein is gedaan, is het bij elkaar brengen van veel partijen in deze origineel. De rol in het opsporen van probleemgedrag van alle partijen die met kinderen te maken hebben, wordt duidelijk en concreet weergegeven. Deze integrale aanpak werkte uitstekend. De gemeente kon dan ook direct aan de slag met de resultaten van dit onderzoek," aldus het juryrapport.