Politie Haaglanden

'Expertisecentrum Eergerelateerd geweld voor Haaglanden'

Den Haag 19-10-2005 - De Unit Multi-etnisch Politiewerk van Politie Haaglanden moet door de minister worden aangewezen als expertisecentrum voor de gehele Nederlandse politie. De Unit kan de Nederlandse politie ondersteunen bij de bestrijding en voorkoming van eergerelateerd geweld en overige problemen binnen het multi-etnisch politiewerk. Om dit innoverende politiewerk ten behoeve van alle korpsen goed te kunnen uitvoeren, moet de unit worden uitgebreid met ten minste negen medewerkers. Ook moet het beschikbare budget worden uitgebreid. Dit alles schrijft de korpschef van Politie Haaglanden, mr. G.L. Bouman, aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie bij de aanbieding van de tweede tussenrapportage van de Pilot Eergerelateerd geweld in Haaglanden en Zuid-Holland-Zuid.

Specialisten bij alle korpsen

Het aanwijzen van de Unit als expertisecentrum voor de gehele Nederlandse politie zou aansluiten bij de ontwikkelingen die reeds in gang zijn gezet via de Raad van Hoofdcommissarissen. De Board Handhaving van de Raad heeft besloten tot verdere uitwerking van een landelijke structuur voor multi-etnisch politiewerk. De korpsen zouden, al dan niet in onderlinge samenwerking, moeten investeren in multi-etnisch politiewerk door specialisten aan te stellen binnen hun korps zo schrijft Bouman in zijn brief.

In het afgelopen jaar werden door de Unit MEP van Politie Haaglanden op operationeel niveau 168 zaken behandeld die te maken hadden met eergerelateerd geweld. Daarbij werd er bijvoorbeeld via het opgebouwde netwerk zodanige druk gelegd op betrokkenen dat werd afgezien van een voorgenomen eerzuivering, werden vrouwen getraceerd die door de familie als vermist waren opgegeven en kon de kwestie bespreekbaar worden gemaakt binnen de betreffende gemeenschappen.

Vanuit heel Nederland beroep op Unit MEP

Van de 168 zaken die werden behandeld, kwamen er 49 van buiten de regio. Bijstand werd geleverd aan regios als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Hollands-Midden. Ook werden in het gehele land presentaties verzorgd. ,,Momenteel wordt er al vanuit geheel Nederland een beroep gedaan op de Unit MEP, hetgeen een onevenredige en soms onverantwoorde belasting betekent, aldus hoofdinspecteur Willem Timmer, de interregionaal projectleider van Politie Haaglanden.

Om aan de grote landelijke vraag te kunnen blijven voldoen en om daadwerkelijk inhoud te kunnen geven aan de voorkoming en bestrijding van eergerelateerd geweld op nationaal niveau moet een aantal maatregelen worden genomen, zo schrijft korpschef Bouman aan minister Verdonk.

Zo moet de Unit worden uitgebreid met tenminste acht executieve medewerkers in de functie van materiedeskundige en is er behoefte aan een analist/infomedewerker, twee medewerkers managementondersteuning en budget voor wetenschappelijke analyses en onderzoeken.

De tweede tussenrapportage van de Pilot Eergerelateerd geweld in Haaglanden en Zuid-Holland-Zuid is opgesteld in nauwe samenwerking tussen de bureaus Staf Korpsdirectie en Specifieke Operationele Ondersteuning.