Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Politie presenteert onopvallend videovoertuig


Publicatiedatum: 19-10-2005 14:36:38

Vanochtend presenteerde de politie Gelderland-Midden de VROS-auto (Video Registratie Onopvallende Surveillance) in deze regio. Vanaf het begin van deze week rijdt het onopvallende videovoertuig in Gelderland-Midden rond. In de eerste dagen zijn al verschillende verbalen uitgeschreven. Onder andere voor het niet handsfree bellen en het rijden door roodlicht. Het rijbewijs van een automobilist die dinsdag met een gemiddelde snelheid van 181 km/h over de A12 reed, is ingevorderd.

Ondanks de verschillende handhavingsinspanningen zoals snelheidscontroles met laser en radar waarvan nu gebruik wordt gemaakt, is er toch een categorie weggebruikers die agressief rijgedrag blijft vertonen. Het VROS-voertuig richt zich in het bijzonder op de 2 à 3 procent van alle bestuurders die willens en wetens de verkeersregels aan hun laars lappen en daarmee anderen in gevaar brengen. Ook automobilisten die zich normaliter redelijk gedragen maar bijvoorbeeld onder tijdsdruk ernstig over de schreef gaan, worden staande gehouden. 'Over de schreef gaan' kan over een doorgetrokken streep rijden betekenen. Maar de meest in het oog springend zijn snelheidsovertredingen, vaak in combinatie met overig gevaarlijk gedrag zoals niet handsfree bellen of keiharde muziek draaien. De VROS-surveillanten kunnen bestuurders die een overtreding begaan direct met beelden van hun rijgedrag confronteren.

De prioriteiten van de VROS-surveillanten zijn samengevat als 'Helm-GRAS', dat staat voor helm- en gordeldraagplicht, rood licht-, alcohol- en snelheidsovertredingen. Voor het laatste wordt normaal gesproken ingegrepen als een bestuurder meer dan 30 km/h te hard rijdt. Bij overschrijding met meer dan 50 km/h volgt invordering van het rijbewijs. Zeer grove overtredingen kunnen leiden tot een artikel 130- procedure. Dan wordt de lichamelijke en geestelijke geschiktheid onderzocht om auto te rijden. In het uiterste geval kan het rijbewijs permanent ongeldig worden verklaard.

Bestuurder van het VROS-voertuig wordt je niet zomaar. Hieraan gaat een uitgebreide training aan vooraf. De VROS-surveillanten volgen een aanvullende rijopleiding waarbij veel aandacht is voor rijtechniek en rijtactiek. Ook wordt veel aandacht besteed aan de psychische omstandigheden van de weggebruiker en de gesprekstechnieken. Ook een uitgebreide kennismaking met de VROS-auto zelf is onderdeel van de voorbereidingen.

voor nadere informatie:
Judith Peters-Nillesen
communicatie Verkeershandhaving
politie Gelderland-Midden
026 376 3241

---

Gelderland-Midden