Gerechtshof 's-Gravenhage


In dienst van het recht

In oktober 2005 verscheen het boek In dienst van het recht. Uit de geschiedenis van het Gerechtshof âs-Gravenhage en de daaraan voorafgegane hoven (1428-heden). Dit boek geeft als eerste een beeld van de periode vanaf de stichting van het Hof van Holland in 1428 tot het gerechtshof in deze tijd.

In dienst van het recht

Uit de geschiedenis van het Gerechtshof 's-Gravenhage en de daaraan voorafgegane hoven (1428-heden)

Over de rechtspleging in Holland en Zeeland is in de verstreken eeuwen veel geschreven. Maar een boek dat een beeld geeft van de periode vanaf de stichting van het Hof van Holland in 1428 tot het gerechtshof in deze tijd, was er nog niet.

Het oudste rechtscollege van ons land werd gesticht bij de Zoen van Delft in 1428. Dit Hof van Holland, Zeeland en West-Friesland heeft bestaan tot de invoering van de Franse rechterlijke organisatie in 1811. Na een korte periode van Keizerlijk Gerechtshof en Hoog Gerechtshof kreeg Nederland in 1838 weer een eigen rechterlijke organisatie met een Provinciaal Gerechtshof in Den Haag.

Govaert Kok, tot september 2001 president van het hof, beschrijft in dit boek de geschiedenis van de verschillende hoven aan de hand van een twintigtal biografieën van personen die daaraan verbonden waren. Onder hen bekende juristen als president Nicolaas Everaerts (later president van de Grote Raad van Mechelen), advocaat-fiscaal Hugo de Groot, president van het Keizerlijk Gerechtshof van Napoleon en minister onder koning Willem I C.F.van Maanen, procureur-fiscaal na 1945 J. Zaaijer en vice-president en litterator Hugo Pos. Het boek besluit met een overzicht van alle aan de hoven verbonden functionarissen.

Dinsdag 4 oktober 2005 werd het eerste exemplaar van het boek aangeboden aan mr. W.J.M. Davids, president van de Hoge Raad der Nederlanden. De toespraak van mr. Davids, evenals de toespraken van auteur mr. Chr.G. Kok en algemeen rijksarchivaris mr. M.W. van Boven leest u hier.

Het boek In dienst van het recht is verschenen bij uitgeverij VerLoren, ISBN 90-6550-879-1.

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 19 oktober 2005 Naar boven