MINVROM: Woningcorporatie PWS krijgt extern toezichthouder

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Minister Dekker van VROM heeft besloten om bij woningcorporatie PWS uit Rotterdam tot het eind van het jaar een extern toezichthouder aan te stellen. Het Openbaar Ministerie is bezig met een onderzoek naar strafbare feiten, die zijn gepleegd bij aan- en verkooptransacties van woningen en bedrijfspanden in Rotterdam tussen 2000 en 2004. Naar het oordeel van de Officier van Justitie gaat het hier onder meer om vermeend strafbaar handelen van personen, gelieerd aan PWS. PWS zou hierbij mogelijk zijn benadeeld, wat uiteraard niet in het belang van de volkshuisvesting is.

Als extern toezichthouder is mevrouw Marga Duijnker aangesteld. Zij is extern toezichthouder bij woningcorporatie SWH uit
's Hertogenbosch en voormalig bestuursvoorzitter van de Wooncorporatie Portaal. Mevrouw Duijnker zal zich ervan verzekeren dat de Raad van Toezicht de ontstane problemen adequaat aanpakt. Daarnaast ziet zij toe op het functioneren van het interne toezicht en biedt zij zonodig ondersteuning daaraan. Tot slot stelt de toezichthouder zeker dat de kwaliteit op het terrein van de administratieve organisatie en de interne controle waar nodig wordt aangepast en een duurzaam karakter zal hebben.

De minister benadrukt in haar brief aan PWS te weten van de maatregelen van de Raad van Toezicht van de corporatie. Zo heeft de Raad besloten om een forensisch onderzoek te starten. Het valt niet uit te sluiten dat personen c.q. (leden van) de Raad van Toezicht ook object van onderzoek worden.




Ministerie van VROM