Kenniscentrum Elektronische Overheid


Bouw Digitaal Bouwloket van start

Logo eGem

Negen gemeenten, het ministerie van VROM en EGEM hebben besloten het Digitaal Bouwloket te gaan bouwen en de opdracht hiervoor verleend aan ICT leverancier ATOS-Origin. Het doel van het project Digitaal Bouwloket is het ontwikkelen van een gezamenlijke dienst die het mogelijk maakt dat aanvragers van bouwvergunningen hun aanvraag voortaan volledig digitaal kunnen indienen. Het Digitaal Bouwloket zal in januari 2006 operationeel zijn.

Het systeem maakt het mogelijk bouwaanvragen met bijbehorende tekeningen en berekeningen digitaal in te dienen. Alle documenten die in de loop van de procedure ontstaan, worden digitaal aangemaakt en opgeslagen. Zo ontstaat een volledig digitaal dossier, dat onafhankelijk van tijd en plaats door verschillende partijen ingezien kan worden. Ook is een automatische bewaking van de wettelijke termijnen ingebouwd. De digitale aanvraag levert zowel de aanvrager als de gemeente (financiële) voordelen op, bijvoorbeeld doordat de doorlooptijd van een aanvraag flink wordt verkort.

Omgevingsvergunning
Het ministerie van VROM ondersteunt het project omdat het een eerste stap is op weg naar het realiseren van de indiening en behandeling van de integrale Omgevingsvergunning. Wie bijvoorbeeld op dit moment een huis, fabriek of schuur wil bouwen,verbouwen, oprichten of gebruiken, krijgt te maken met een grote hoeveelheid voorschriften. Het gaat om voorschriften uit verschillende regelingen met elk hun eigen criteria, procedures, ambtelijke loketten, afhandelingtermijnen, leges en toezichthouders. Soms kunnen deze procedures leiden tot tegenstrijdige beslissingen die voor burgers en bedrijven tijdrovend en onoverzichtelijk zijn, en bovendien te veel geld kosten. Door integratie van vergunningen kan men straks volstaan met één aanvraag bij één loket dat na het doorlopen van één procedure leidt tot één besluit (het al dan niet verlenen van een vergunning) en met één beroepsgang.

Gemeenten
De negen deelnemende gemeenten zijn: Alkmaar, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Groningen, Haarlemmermeer, Heerlen, Leidschendam-Voorburg en Zwolle.

Gunning
ATOS-Origin is geselecteerd voor de bouw van het Digitaal Bouwloket op basis van prijsstelling, presentatie en volledige open source benadering.

Meer informatie over EGEM en het project Digitaal Bouwloket is te vinden op www.egem.nl. Meer informatie over de VROM-vergunning is te vinden op www.vrom/nl/vergunningen.