Kenniscentrum Elektronische Overheid


Eerste versie handreiking Basisregistratie Adressen en gebouwen beschikbaar

Logo eGem

Nadat in maart de inhoudsopgave van de handreiking was uitgewerkt, is dan nu de eerste versie van de handreiking Basisregistraties Adressen en Gebouwen beschikbaar. Deze handreiking, waaraan EGEM een inhoudelijke bijdrage heeft geleverd, moet gemeenten helpen bij het implementeren van de Basis Registratie Adressen (BRA) en de Basis Gebouwen Registratie (BGR). Deze handreiking beschrijft een mogelijke manier om de BRA en BGR binnen gemeenten te implementeren. Het is geen handboek met een voorgeschreven werkwijze, maar een document dat een mogelijk stappenplan aanreikt en waaruit ideeën kunnen worden opgedaan.

Toelichting:
In 2009 moeten alle gemeenten in Nederland een Basis Registratie Adressen (BRA) en een Basis Gebouwen Registratie (BGR) hebben ingevoerd. Gemeenten zijn bronhouder van de gebouw- en adresgegevens en alle overheidsinstellingen (inclusief de gemeenten zelf) moeten vanaf een bepaald moment verplicht gebruik maken van deze gegevens. In de grondslagen adressen en gebouwen staat precies beschreven 'wat' er in de registratie moet worden opgenomen. Deze handreiking moet gemeenten helpen bij de implementatie van deze twee registraties.

De handreiking beschrijft een mogelijk manier om de BRA en BGR binnen een gemeente te implementeren. Het is geen handboek met voorgeschreven werkwijze, maar een document dat een mogelijk stappenplan en ideeën aanreikt.

Deze handreiking is een groeidocument. Dat betekent dat (delen van) teksten aangepast kunnen worden aan gebruikerservaringen, of dat nieuwe hoofdstukken kunnen worden toegevoegd naar aanleiding van gebruikerswensen.