Gemeente Nijmegen

Brandweer Nijmegen start proef met geavanceerd navigatiesysteem

Brandweer Nijmegen neemt aanstaande vrijdag een nieuw geografisch informatiesysteem in gebruik. Het systeem is enigszins vergelijkbaar met de GPS-systemen voor consumenten. Naast bereikbaarheidsinformatie is het echter ook mogelijk om gedetailleerde gegevens over de omgeving en van gebouwen of voertuigen in het systeem op te nemen. Hiermee kan de brandweer bij een brand of ramp sneller en veiliger werken.

Het systeem is nu ingebouwd in één van de brandweerautos. In het systeem zijn niet alleen geografische gegevens als straten en wijken opgenomen. Ook houdt de software rekening met de privileges van de brandweer, zoals het gebruik van busbanen en het tegen het verkeer inrijden. Bovendien is informatie over de locatie van brandkranen in het systeem opgenomen.

Tijdens de pilot worden aanvalsplannen in het systeem ingebracht. Daarmee kan de bevelvoerder al tijdens de rit naar het incident de beste strategie bepalen om een brand te bedwingen. Tot nu toe maakte Brandweer Nijmegen daarvoor gebruik van papieren documenten en kaarten.

Brandweer Nijmegen loopt met deze pilot voorop waar het gaat om technische innovatie. Alleen de brandweerkorpsen van Haarlem en Enschede hanteren een vergelijkbaar systeem.

De pilot loopt tot 2 januari 2006. Als het systeem voldoet aan de eisen van de brandweer, wordt het ook in andere voertuigen geplaatst.