Gemeente Amerongen


Proefproject hondenpoepbakken oude dorp Amerongen afgerond In maart 2004 is, op verzoek van de Amerongse gemeenteraad, een proefproject gestart om de overlast door hondenpoep te verminderen. Overlast door hondenpoep staat al jaren hoog in de top-10 van ergernissen die Nederlanders hebben bij het beoordelen van hun leefomgeving. In Amerongen is dit al niet anders zoals blijkt uit de enquête die gehouden is voordat er 5 hondenpoepbakken in het oude dorp werden geplaatst.

Maar liefst 74% van de geënquêteerden zonder hond geeft aan vaak (een of meerdere keren per week) tot dagelijks overlast te ondervinden. Dit percentage verschilt sterk van de cijfers onder hondenbezitters, daar ervaart 39% vaak tot dagelijks overlast. Deze cijfers staan in schril contrast met hetgeen hondenbezitters antwoorden op de vraag of men de poep van de hond opruimt. Voor de proef geeft 69% aan de hondenpoep vrijwel altijd op te ruimen en dit is na de proef zelfs gestegen tot 80%. De mate van overlast na de proef is vrijwel gelijk gebleven (67% onder niet-hondenbezitters).

Tijdens de looptijd van het project werd de inhoud van de hondenpoepbakken gewogen. Uit de resultaten blijkt dat ca. 7,5% van de hondenpoep wordt ingezameld. Een mager resultaat. Mogelijke oorzaken die naar voren kwamen uit de evaluatie-enquête zijn het weinig opvallende uiterlijk van de bakken en het feit dat de gemeente niet handhaaft op fout gedrag.
Verder blijkt de regelgeving ook niet meer van deze tijd te zijn. Hondenpoep in goten en groenstroken zijn volgens de APV toegestaan terwijl het wel voor veel overlast zorgt.

Het proefproject leidt tot een aantal aanbevelingen zoals het aanpassen van de regelgeving, het gebruik maken van meer opvallende hondenpoepbakken en meer handhaving.
Na de herindeling van de Heuvelruggemeenten zal het proefproject een vervolg krijgen.