Ingezonden persbericht


S H O

Samenwerkende Hulporganisaties

Tussenstand giro 800800 4,5 miljoen euro

Utrecht 19 oktober 2005

Inmiddels is er 2,5 miljoen euro via giro 800800 binnengekomen voor de noodhulpactie voor Pakistan, India en Afghanistan van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Met het 2 miljoen euro die minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking afgelopen vrijdag beschikbaar stelde is de totale eindstand 4,5 miljoen euro. De afgelopen twee dagen is er meer dan 1 miljoen euro overgemaakt.

Afgelopen zondagavond startte de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) een nationale hulpactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Zuid-Azië onder het motto Help slachtoffers aardbeving Pakistan. Het giro 800 800 ten name van SHO, Den Haag is hiervoor speciaal geopend. Op dit nummer kan het Nederlandse publiek zijn donaties overmaken.

De SHO hopen dat het Nederlandse publiek de hulporganisaties in staat stelt om op uitgebreide schaal hulp te bieden. Het geld van giro 800 800 wordt bestemd voor Pakistan, India en Afghanistan.

Vanavond zijn de eerste tv-spotjes te zien met bekende Nederlanders die oproepen om de SHO-actie te ondersteunen. De spotjes worden zowel bij de publieke als de commerciële omroepen uitgezonden. Tien BN'ers werkten belangeloos mee aan de spotjes waaronder Floortje Dessing, Paul van Vliet, Teun de Nooijer, Job Cohen, Maartje van Weegen, Boudewijn de Groot, Dirk Kuyt, André Rouvoet en Acda en de Munnik. Zij luiden de noodklok voor de slachtoffers van de ramp.

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een samenwerkingsverband, dat bij grote crises aandacht vraagt en fondsen werft voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland.

Artsen zonder Grenzen ziet af van haar deel van de opbrengst van giro 800800. De organisatie is wel actief in het getroffen gebied, maar kan deze activiteiten voorlopig financieren uit donaties aan haar kantoren wereldwijd.

****