Gemeente Coevorden

Themadag 'Samenwerken aan zorg voor de jeugd'

De gemeente Coevorden organiseert op woensdag 19 oktober aanstaande een themadag over het vroegtijdig herkennen van problemen bij jeugd. De themadag wordt gehouden in het Multifunctioneel Centrum, Brink 1 in Sleen en is bedoeld voor leidsters van peuterspeelzalen, leidsters van (medische) kinderdagopvang én buitenschoolse opvang, stichting Welzijn 2000 en verpleegkundigen/artsen van Icare jeugdgezondheidszorg.

In februari 2004 heeft de gemeenteraad van Coevorden de notitie `Samenwerken aan zorg voor de jeugd' vastgesteld. Een van de doelstellingen hiervan is het bewerkstelligen van een sluitende aanpak voorzieningen voor 0 tot 23 jarigen. Een van de speerpunten was: in 2004 is de samenwerking bevorderd tussen de voorschoolse voorzieningen. Het doel hierbij is het bereiken van zoveel mogelijk kinderen in de voorschoolse voorzieningen, zodat vroegtijdige achterstanden, psychische en of sociaal-medische problemen gesignaleerd kunnen worden. Op bestuurlijk niveau is dit in 2004 gerealiseerd, maar ook de uitvoerenden willen graag op een goede manier met elkaar samenwerken en daarom is deze themadag georganiseerd.

Het doel van deze bijeenkomst is om elkaar en ieders werkveld te leren kennen.
De volgende workshops worden gegeven: 1. Vroegtijdige onderkenning (VTO) en Vroeghulp door Karin Kolmer, trajectbegeleider VTO
Uitleg en casuïstiek bij vragen omtrent ontwikkeling en/of gedrag. Welke vragen hebben ouders en werkers die te maken hebben met jonge kinderen. Welke werkwijze wordt er gehanteerd bij het VTO. 2. Interactief voorlezen door Marleen Schepers, Bibliotheek Coevorden Hoera, we gaan lezen !!
Het plezier in lezen staat voorop, voor de kinderen, maar zeker ook voor de ouders en leidsters. Marleen zal informatie geven over interactief voorlezen,hoe je ouders kunt stimuleren om met de kinderen te gaan lezen en laat aan de hand van een aantal boeken zien wat voor verwerkingssuggesties mogelijk zijn.
3. Videohometraining door medewerkers van Icare afdeling Jeugdgezondheidszorg.
Leerzaam voor iedereen die met kinderen omgaat in de leeftijd van 0 tot en met 6 jaar.
Jonge kinderen communiceren anders dan volwassenen en zijn dus niet altijd even gemakkelijk te begrijpen. Door te letten op de basiscommunicatie en hier bewust van te zijn kunnen communicatie en interactie inzichtelijk worden. 4. Opvoedingsondersteuning door Marjan de Boer en Janny Seubring, Algemeen Maatschappelijk Werk Coevorden. Handvatten voor werkers die te maken hebben met ouders die vragen hebben over opvoedingsondersteuning. Welke mogelijkheden zijn er in hulpverleningsland waar je ouders met opvoedingsondersteuningproblemen op attent kunt maken of naar kunt doorverwijzen. Wat hebben verschillende organisaties in de regio te bieden.