De Unie


19/10/2005
Nederlandse Fortis-werknemer dupe van Belgisch machtsblok

âHollanders niet gewend aan autoritaire managementstijlâ

Culemborg, 19 oktober 2005 â Met het vertrek van bestuurslid Joop Feilzer is de Nederlandse positie in dit Belgisch-Nederlands concern verder verzwakt. Van de negen bestuursposities worden er zeven door Belgen ingenomen. âDe Nederlandse medewerkers zijn de dupe van het Belgische machtsblokâ, zegt Gerwin van der Lei, bestuurder van vakbond De Unie. âNederlandse werknemers zijn niet gewend aan de Belgische stijl van leidinggeven.â

De Unie signaleert grote verschillen tussen de Belgische manier van werken en de Nederlandse. Van der Lei: "Belgen voeren vooral de orders van hun superieuren uit. Zij zijn gewend aan een autoritaire managementstijl. In Nederland is men er veel meer van overtuigd dat een onderneming het best functioneert als medewerkers zelf meer zeggenschap hebben. In een bankbedrijf werken professionals die niet beperkt moeten worden in hun creativiteit. Zij renderen juist beter bij een zekere mate van autonomie in het uitoefenen van hun vak. De Belgische cultuur staat dit in de weg. Met het Belgische bestuursmachtsblok wordt deze Belgische cultuur alleen maar aangewakkerd."

De Unie is de grootste vakbond binnen de financiële dienstverlening en is sterk vertegenwoordigd bij middengroepen en hoger personeel.