Gemeente Wormerland


Nieuwe situatie chaletpark 'De Wijde Wormer'

19 oktober 2005

Sinds medio 2002 is de gemeente Wormerland in gesprek met de eigenaar van het chaletpark 'De Wijde Wormer' (Oosterdwarsweg 8, Wijde Wormer, gemeente Wormerland) over de wijze waarop o.a. de gasvoorziening op het chaletpark is geregeld. Het gas dat de bewoners van het chaletpark gebruiken is geen aardgas maar propaangas. De gemeente Wormerland is begin augustus 2005 door de Raad van State in het gelijk gesteld dat de afstand van de tank tot de beheerderswoning niet voldoende is in het kader van milieuwetgeving. Dit heeft geleid tot het aanschrijven van de eigenaar om de opslagtank te verwijderen en verwijderd te houden. Vooruitlopend op het daadwerke-lijk toepassen van de bestuursdwang hebben zich maandag jl. nieuwe ontwikkelingen voorgedaan die een reactie van de gemeente vragen. In dit persbericht wordt ingegaan op de standpuntbepaling van de gemeente naar aanleiding van de huidige situatie.

Maandag 17 oktober 2005 is in opdracht van de eigenaar van het chaletpark de propaantank verwijderd en verplaatst naar een plaats naast een van de chalets op het park. De eigenaar stelt dat deze verplaatsing in overeenstemming is met de huidige milieuwetgeving en dat een melding voldoende is in het kader van milieuwetgeving. Ook heeft de eigenaar de tank direct laten vullen om aan zijn contractuele verplichtingen naar de chaletbewoners te kunnen voldoen. Het niet tijdig leveren van gas kan leiden tot eenzijdige ontbinding van de contracten. De gemeente zal nu de nieuwe situatie moeten toetsen aan milieuregelgeving c.q. bestaande jurisprudentie om vervolgens te kunnen besluiten tot legaliseren of tot handhaving. Het gemeentebestuur is niet ingenomen met de handelswijze, maar neemt op dit moment het standpunt in dat binnen tien werkdagen duidelijk moet zijn wat de juridische (on)mogelijkheden zijn ten aanzien van de ontstane situatie. Daarna beraadt het bestuur zich over de te nemen stappen om deze zaak tot een oplossing te brengen.

Beheerderswoning
Mevrouw Dol is bewoonster van de voormalige beheerderswoning. Door verkoop van deze woning aan mevrouw Dol (zij is particulier en heeft als zodanig met de beheer van het park niets meer van doen) heeft er in het kader van milieuwetgeving een dergelijke verandering plaats gevonden dat afstanden van de tank tot deze woning ineens te klein waren. Voorheen was de woning van mevrouw Dol onderdeel van de 'inrichting' en nu niet meer.