Gemeente Renswoude


Verandering in de planschadewetgeving

Sinds de invoering van de huidige Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) in april 2000 konden burgers, die schade ondervonden van planologische besluiten, een vergoeding aan de Raad vragen van door hen geleden planschade.

In juni van dit jaar heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wijziging van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Deze wijziging had betrekking op artikel 49 van de WRO, het artikel waarin de mogelijkheid om planschadevergoeding te vragen is geregeld. Aanleiding voor deze wetswijziging is de enorme toename van het aantal verzoeken om planschadevergoeding in de afgelopen jaren.

Door de wijziging is artikel 49 WRO ingrijpend veranderd. Ook is er een nieuw artikel 49 a in de WRO opgenomen. Het nieuwe artikel 49 a WRO is versneld ingevoerd en geldt vanaf 1 juli 2005, terwijl artikel 49 WRO op 1 september 2005 in werking is getreden.

Met de invoering van artikel 49 WRO is de bevoegdheid om te beslissen op planschadeverzoeken verschoven van de Raad naar het college van burgemeester en wethouders. Dit betekent dat planschadeverzoeken voortaan bij het college van burgemeester en wethouders moeten worden ingediend. Het college heeft inmiddels een nieuwe Procedureregeling Planschadevergoeding aangenomen. Deze regeling kan door een ieder op het gemeentehuis worden ingezien.

Ook wordt met de invoering van het nieuwe artikel 49 WRO een verjaringstermijn in het planschaderecht geïntroduceerd. Hierdoor moeten planschadeverzoeken vanaf 1 september, binnen 5 jaar na het onherroepelijk worden van het schadetoebrengende planologische besluit bij het college worden ingediend. Voor schade toebrengende besluiten die voor 1 september 2005 onherroepelijk zijn geworden begint de verjaringstermijn te lopen op 1 september. Planschadeverzoeken die na afloop van de verjaringstermijn zijn ingediend hoeven niet meer in behandeling te worden genomen.

Verder is op grond van artikel 49 WRO een recht verschuldigd voor het in behandeling nemen van het planschadeverzoek. Dit recht is gesteld op een bedrag van ¤ 500,00. Een verzoek om planschadevergoeding wordt niet eerder in behandeling genomen dan nadat dit bedrag aan de gemeente is voldaan. De indiener van het verzoek om planschadevergoeding krijgt dit bedrag terug als zijn verzoek geheel of gedeeltelijk wordt toegewezen

In artikel 49 a WRO is tenslotte de mogelijkheid geopend om contracten af te sluiten met initiatiefnemers van planologische besluiten, zoals projectontwikkelaars. Op grond van artikel 49 a WRO heeft de gemeente de mogelijkheid om het risico dat planschadevergoeding moet worden betaald, af te wentelen op degene die profijt trekt van het planologische besluit.

Voor vragen over de nieuwe planschadevergoedingsregeling kunt u contact opnemen met de heer mr. L.A. Bolmers van de afdeling Wonen, tel: 409288.

© 2005 Gemeente het Bildt