Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht Universiteit Leiden

Woensdag 19 oktober 2005

Nieuwe impuls voor bestudering sociale geschiedenis Den Haag

Willems en Lucassen samen op leerstoel Sociale geschiedenis

Leo Lucassen en Wim Willems gaan samen het hoogleraarschap op de leerstoel Sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden vervullen. Hun benoeming is vandaag (woensdag 19 oktober om 16.15 uur) bekendgemaakt door de Leidse rector magnificus prof.dr. Douwe Breimer op een feestelijke bijeenkomst in Den Haag. Drs. Wim Deetman, burgemeester van Den Haag licht het belang van de leerstoel voor Den Haag toe. Lucassen en Willems geven een korte lezing.

Moderne ontwikkeling

De leerstoel is tot stand gekomen naar aanleiding van een initiatief van de Gemeente Den Haag, Fonds 1818 en AD/Haagsche Courant om de bestudering van de sociale geschiedenis van Den Haag een nieuwe impuls te geven. Veel nieuwe bevolkingsgroepen hebben zich de afgelopen tientallen jaren in Den Haag gevestigd. De binding met de stad komt niet vanzelf tot stand. De leerstoel kan een bijdrage leveren aan een betere binding met de stad en haar inwoners.

Beide hoogleraren zullen de moderne ontwikkeling van de stad in een sociaal-historische context plaatsen en daarbij onder meer de geschiedenis van nieuwe bevolkingsgroepen belichten. Tevens is sociaal-historische achtergrondkennis bij beleidsvorming nodig.

Duobaan

Dr. L.A.C.J. Lucassen (1959) en dr. W.H. Willems (1951) werken al vele jaren als duo samen. Zij hebben veel gezamenlijke publicaties op hun naam staan. Themas zijn onder meer migratie, integratie en de geschiedenis van zigeuners.

Aan de hand van historische ontwikkelingen in Den Haag willen de beide hoogleraren theorieën op het terrein van migratiestudies toetsen en verder verdiepen. Ten eerste beogen zij de stad en de veranderingen die zij in de loop van de tijd heeft doorgemaakt, systematisch te vergelijken met andere steden. Ook is het de bedoeling om de verschillen tussen wijken op het spoor te komen.

Partners

De gemeente Den Haag, Fonds 1818 en AD/Haagsche Courant sponsoren de helft van de leerstoel. Het Instituut voor Geschiedenis levert de andere helft van de leerstoel. Doel is hierbij de in de Leidse letterenfaculteit aanwezige kennis op het terrein van migratiegeschiedenis en de geschiedenis van herkomstlanden in Den Haag te operationaliseren. De leerstoel past verder in de ambitie van de Campus Den Haag om zich mede te ontwikkelen tot een Centre for Modern Urban Studies.

De leerstoel is voor de helft ondergebracht bij het Leidse Instituut voor Geschiedenis en voor de helft bij de Campus Den Haag, beide van de Universiteit Leiden.

Meer informatie:

Wim van Amerongen

woordvoerder Universiteit Leiden

071 527 32 33// 06 22 92 98 77