Gemeente Den Helder

19-10-2005
Gemeenteraadsverkiezing 2006

Nog een klein half jaar en dan kiezen we weer een nieuwe gemeenteraad. Wilt u met uw partij meedoen aan de verkiezingsstrijd, dan moet u nu al met de voorbereidingen beginnen. Enige tijd geleden kon u op onze stadsnieuwspagina lezen over het oprichten en registreren van een nieuwe politieke partij. Deze week meer over de zogeheten kandidaatstelling: hoe kunt u kandidaten voordragen voor de verkiezing en hoe zorgt u ervoor dat zij op de kandidatenlijst van uw partij komen te staan?

De kandidaatstelling
Een belangrijk moment in de aanloop naar de verkiezing in maart 2006 is de dag van de kandidaatstelling. Maandag 23 januari kunnen politieke partijen hun kandidatenlijst inleveren, waarop staat wie zich beschikbaar stellen voor deelname. Is een partij te laat met inleveren dan heeft dat grote gevolgen: de partij kan dan niet deelnemen aan de verkiezing en is voor de nieuwe raadsperiode van verdere deelname uitgesloten. Reden te meer dus ervoor te zorgen dat u uw zaken geregeld heeft als u aan de gemeenteraadsverkiezing wilt meedoen!

Papier of diskette?
Voor de kandidaatstelling moet u speciale formulieren gebruiken. Vanaf 2 januari kunt u die krijgen bij de afdeling Publiekszaken. De laatste jaren wordt er steeds minder vaak gebruik gemaakt van de papieren formulieren en meer van diskettes. Ook die zijn bij die afdeling te verkrijgen. De ervaring leert dat de voorbereidingstijd om alle formaliteiten voor de kandidaatstelling in orde te krijgen vaak kort is. Daarom is er landelijk afgesproken dat de benodigde formulieren nu al beschikbaar zijn via www.kandidaatstelling.nl. Degene die de lijst inlevert, moet bevoegd zijn om aan de raadsverkiezing deel te nemen en door de politieke partij gemachtigd zijn om de lijst in te leveren. Bij de inlevering moet diegene dan ook een geldig legitimatiebewijs meenemen.

Voorinlevering
Bij de gemeente bestaat de mogelijkheid alle formulieren voor de kandidaatstelling eerder in te leveren, de zogeheten voorinlevering. Hierbij levert u alle formulieren en/of diskettes in die u heeft. Het hoofdstembureau controleert vervolgens of alles compleet is en of aan alle wettelijke eisen is voldaan. Op deze manier weet u zeker dat u op 23 januari niet voor verrassingen komt te staan. De voorinlevering staat gepland op maandag16 januari. Wilt uw politieke partij gebruik maken van deze mogelijkheid, neem dan eerst contact op met de afdeling Publiekszaken voor een afspraak, telefoon (0223) 678580.

De kandidatenlijst
De Kieswet is vrij formeel. Over de kandidaatstelling is dan ook alles wettelijk voorgeschreven. Zoals welke formulieren moeten worden gebruikt, welke schrijfwijze moet worden gehanteerd en over hoeveel kandidaten er op een lijst mogen komen. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan iemand op een kandidatenlijst te zetten, die in de raadsperiode niet de vereiste leeftijd (18 jaar) bereikt. Ook mag er geen landelijk bekende politicus op de lijst staan, vanwege kiezersmisleiding. Belangrijk bij het samenstellen van de lijst is de volgorde waarin de verkiesbare mensen er op staan. Mochten er gedurende de raadsperiode vacatures ontstaan, dan wordt de eerstvolgende op de lijst benoemd, ook al heeft die in een eerder stadium kenbaar gemaakt niet voor benoeming in aanmerking te willen komen. Het is dus verstandig hiermee rekening te houden.

Instemmingsverklaring
Voordat u de kandidatenlijst van uw politieke groepering inlevert, moet iedere kandidaat die erop staat uiteraard wel instemmen met het feit dat hij of zij op die lijst staat! Hiervoor moet diegene een zogeheten instemmingsverklaring invullen. Een eenmaal gegeven instemming kan niet meer worden ingetrokken.

Ondersteuningsverklaringen
Nieuw geregistreerde politieke partijen en bestaande politieke partijen die nu nog geen raadszetel hebben, maar wel willen meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezing, moeten tegelijk met de kandidatenlijst minstens twintig ondersteuningsverklaringen inleveren. Deze eis is in 1997 ingevoerd om te voorkomen dat partijen onder valse voorwendselen handtekeningen verzamelen om de kandidatenlijst te ondersteunen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat de partij ervoor gaat zorgen dat de gasrekening van de kiezers omlaag gaat als hij of zij op die partij stemt.
De regeling betekent dat iemand die een kandidatenlijst van een politieke groepering wil ondersteunen, zeven dagen voor de kandidaatstelling in het stadhuis een zogeheten verklaring van ondersteuning moet afleggen (geldig legitimatiebewijs meenemen). De verklaring kan alleen worden afgelegd door kiesgerechtigden die in de gemeente Den Helder wonen en hier ook als kiezer staan ingeschreven.

Waarborgsom
Voor het meedoen aan de kandidatenstelling moet een waarborgsom worden betaald. Deze verplichting geldt alleen voor de nieuwe partijen of samenvoegingen daarvan, die niet in de gemeenteraad zitten. Maar ook voor eenmansfracties die gedurende de huidige zittingstermijn zijn ontstaan als gevolg van afsplitsing van zittende partijen. De waarborgsom van 225, - moet uiterlijk op 9 januari zijn betaald en wordt terugbetaald als bij de stemming minimaal 75% van de kiesdeler wordt gehaald.

Informatie of vragen
Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neem dan contact op met de medewerkers van de afdeling Publiekszaken, telefoon (0223) 671200. Bij hen kunt u ook terecht als u hulp wilt bij het invullen van de benodigde formulieren. Ook onder de rubriek Bestuur & Politiek vindt u meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.

Aan dit artikel kunt u geen rechten ontlenen.