Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

POPULAIR STRIPFIGUUR DIRKJAN VANAF 19 OKTOBER IN STRIPMUSEUM GRONINGEN

Nieuwe overzichtstentoonstelling toont werk van striptekenaar Mark Retera

Groningen, vrijdag 7 oktober 2005 Vanaf woensdag 19 oktober 2005 tot medio mei 2006 is in Het Nederlands Stripmuseum Groningen een overzichtstentoonstelling van Mark Retera te zien. Centraal in deze tentoonstelling staat DirkJan, de populaire strip die onder meer verschijnt in Veronica Magazine en het Algemeen Dagblad. Dirkjan is de bekende creatie van striptekenaar Retera en tevens één van de best verkochte strips in Nederland. De expositie toont de eerste tekeningen van Mark Retera uit 1985 tot en met zijn hedendaagse werk. Speciaal voor deze tentoonstelling in Het Nederlands Stripmuseum Groningen heeft Retera een tekening van de schoolklas van Van Druten, een stripfiguur uit DirkJan, gemaakt. Deze meer dan levensgrote tekening wordt in het Nederlands Stripmuseum Groningen getoond.

Het Nederlands Stripmuseum Groningen toont vanaf woensdag 19 oktober 2005 tot medio mei 2006 een overzichtstentoonstelling van het werk van Mark Retera. Stripfiguur DirkJan speelt in deze bijzondere expositie een hoofdrol. Antiheld Drikjan begon in 1989 als student in een typisch studentenhuis en beleeft momenteel avonturen over de hele aarde en zelfs door het heelal , aldus Albert Kraai, vestigingsmanager van Het Nederlands Stripmuseum. In de expositie in Groningen worden de eerste tekeningen van DirkJan getoond uit studentenbladen in 1989 tot en met zijn hedendaagse strips in Veronica Magazine en diverse regionale dagbladen. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Retera een tekening van de schoolklas van stripfiguur Van Druten gemaakt. Deze tekening staat in afmetingen van vier bij twee meter in het stripmuseum. Jansen is trots: Bezoekers voelen zich echt thuis in deze klas wanneer ze in de grote perspectief tekening staan. Wij zijn erg blij met deze nieuwe expositie die een bijzondere aanvulling is op huidige collectie . In de tentoonstelling is ook aandacht voor de karikaturen van Retera in het tijdschrift Panorama, welke als wonderlijk goed worden beschouwd. Tevens wordt informatie gegeven over hoe Retera steeds maar weer nieuwe grappen bedenkt.

Striptekenaar Mark Retera

Mark Retera begint zijn tekencarrière in 1985 met de strip AksieBuro Ket voor het tijdschrift Lekker Prakken . Wanneer het blad in 1989 stopt, begint hij de strip DirkJan . Als deze strip vanaf 1999 in Veronica Magazine wordt gepubliceerd, stijgt de populariteit van DirkJan enorm. Momenteel verschijnen de strips van DirkJan in het Algemeen Dagblad. In 2004 won Retera de Stripschapprijs, de enige oeuvreprijs die Nederland kent voor stripmakers. Momenteel worden de strips van DirkJan gemaakt door het Mark Retera Ensemble , dat naast Retera bestaat uit Remco Polman, Wilfred Ottenheijm en Mark Schilders. Elke maandag komt het Ensemble bij elkaar om zes nieuwe grappen te bedenken en vervolgens de taken te verdelen.

Nederlandse striphelden

In Het Nederlands Stripmuseum in Groningen is ook de reguliere tentoonstelling te bewonderen. Zo kan de bezoeker kennismaken met bekende Nederlandse striphelden als Erik de Noorman, Agent 327 en Ollie B. Bommel. De stripfamilie Jan, Jans en de kinderen ontvangen bezoekers in hun huiskamer een carrousel die echt tot leven komt. Zij vertellen vervolgens alles over de geschiedenis van de strip in Nederland. Het museum bestaat uit speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en echte kenners. Naast originele tekeningen van Paulus de Boskabouter kunnen kinderen ook echt in zijn kabouterwereld stappen. In het Nederlands Stripmuseum zijn ook unieke stukken uit de Nederlandse striphistorie te bewonderen.


Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht