Ingezonden persbericht


Persbericht

6 oktober 2005

Nationale WetenWeek in Museum De Cruquius!

Museum De Cruquius doet mee aan de nationale WetenWeek, een week vol wetenschap en techniek die van 19 t/m 26 oktober duurt. Musea, bedrijven, instellingen en onderzoeksorganisaties in Nederland openen dan hun deuren en laten het publiek kennismaken met alfa-, bèta- en gammawetenschap en techniek. Het thema van dit jaar is: "ken je krachten", en dit past precies bij een krachtpatser als De Cruquius - 's werelds grootste stoommachine!

Museum De Cruquius heeft een speciaal Wetenweek kaartje (à E4,00) waarmee jongeren aan diverse activiteiten kunnen deelnemen. Het programma is als volgt: Woensdag 19 en woensdag 26 oktober:
Stoompracticum 13.00 tot 16.00 uur: ontdek de kracht van stoom in het grootste stoomgemaal van de wereld! Met water en vuur maak je stoom. Experimenteer met een modelstoommachine en zet werktuigjes aan het werk. Maar let wel goed op dat de ketel niet droogkookt en dat het vuur niet uit gaat! Speurtochten 13.00-17.00 uur: speurtochten voor verschillende leeftijden: De Snuffeltocht, de Stokerstocht en de Machinistentocht. De speurtochten zijn ontdekkingstochten langs alle bijzondere spullen van het Museum De Cruquius en de geschiedenis van het ontstaan van de Haarlemmermeer. Aan het eind van deze tochten wacht de speurneus een leuke verrassing. Zaterdag 22 en zondag 23 oktober:
Stoompracticum 11.00 tot 16.00 uur en speurtochten 11.00 tot 17.00 uur. Sterke verhalen 11.00-17.00 uur: stoommachines zijn echte krachtpatsers en die van De Cruquius is de grootste ter wereld. Het is een van de drie stoomgemalen die het Haarlemmermeer van 1849 tot 1852 heeft leeggepompt. Nu is De Cruquius een prachtig museum. In het museum staat verder de oudste stoommachine van Nederland: de Arkelse Dam. Luister naar het verhaal van deze bijzondere machine en zie hem in beweging. En beleef de enorme kracht van De Cruquius bij een demonstratie met deze enorme machine! Voor meer informatie: haal de programmakrant bij Museum De Cruquius of de bibliotheek, of kijk op www.wetenweek.nl