Ingezonden persbericht


PERSBERICHT/AANKONDIGING

Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, de Volkskrant, VPRO/Tegenlicht en NCDO presenteren in het kader van het Amsterdam China Festival:

13e GLOBALISERINGSLEZING

C H I N A I N A F R I K A

OVER DE ROL VAN CHINA IN DE DERDE WERELD

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

woensdag 19 oktober, aanvang 20.30 uur

toegang ¤ 12,550 / ¤ 9,50 (met korting)

reserveren 020 623 13 11, receptie@felix.meritis.nl

De G8-landen hebben besloten de schulden van de armste ontwikkelingslanden aan de Wereldbank en het IMF kwijt te schelden. China heeft al veel eerder uitstaande leningen aan Afrikaanse landen weggestreept. Wat zijn de Chinese voorwaarden voor ontwikkelingshulp? Gaat China het monopolie op de Westerse liefdadigheid doorbreken? Chinese producten overspoelen nu de Afrikaanse markt, wat heeft dat voor gevolgen?

Te gast zijn de Chinese historicus en politicoloog Lanxin Xiang en de politicoloog en internationaal handelsdeskundige Yash Tandon. Met commentaar van China-deskundige Peter Ho, hoogleraar Development Studies Rijksuniversiteit Groningen en Chudi Ukpabi, internationaal communicatiespecialist.

Professor Xiang is hoogleraar internationale betrekkingen aan de East China Normal University in Shanghai en aan het Graduate Institute of International Studies in Genève. Vorig jaar vervulde hij een gasthoogleraarschap aan de Library of Congres in Washington (Henry Kissinger Chair). In december verschijnt zijn meest recente studie: The Ideological Context of US-China Relations. De Volkskrant publiceert op zaterdag 15 oktober een interview met Xiang. De Oegandese politicoloog Tandon is directeur van het in Genève gevestigde South Centre en oprichter van SEATINI, een in Zimbabwe gevestigd netwerk dat lobby voert voor eerlijke handelsbetrekkingen met Afrika. De gespreksleiding is in handen van China- en Afrikadeskundige Henk Frencken (Graduate School of Education Leiden University).

Voorafgaand aan de lezing wordt de VPRO/Tegenlicht documentaire DE CHINEZEN KOMEN! Deel 2 vertoond. Neemt China Europa over? Dat is de vraag in het tweede deel van deze documentaire. Maker Olaf Oudheusden zal de film voorzien van een inleiding en spreekt na afloop met het publiek.

Theoneminutes Foundation (http://www.theoneminutes.org) vertoont one-minutes van Chinese kunstenaars in de pauze van het programma (20.00 uur). Voor de selectie van de films zie: http://www.felix.meritis.nl/projecten/globalisering/index.html

De Globaliseringslezing is een initiatief van Uitgeverij Lemniscaat, de Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, NCDO en Felix Meritis, gesponsord door NCDO, ICCO en HIVOS.

13e Globaliseringslezing

Woensdagavond 19 oktober, Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

Voertaal: Engels

Aanvang film: 19.00 uur

Aanvang lezing en debat 20.30 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Toegang: ¤ 12,50 / ¤ 9,50 met korting

Reserveren: mailto:receptie@felix.meritis.nl, 020 623 13 11

Noot voor de pers:

Informatie via mailto:globalisering@xs4all.nl of 020 620 9747 (Sandra Rottenberg).

Zie ook: http://www.vpro.nl/globalisering