Erasmus Universiteit Rotterdam

Operaties live te volgen

Anatomische lessen, rondleidingen en lezing tijdens de Nationale Wetenweek

Tijdens de Nationale Wetenweek van 19 tot en met 26 oktober a.s. krijgen bezoekers in het Erasmus MC een unieke kijk achter de schermen van de medische wereld. In het kader van de manifestatie Prikkels: Pijn & Pret kunnen ze live operaties en rondleidingen volgen. Daarnaast is er een lezing over hersenonderzoek naar de beleving van pijn en het orgasme.

De anatomische les van donderdag 20 oktober is een wakkere hersenoperatie. Hierbij wordt een hersentumor verwijderd terwijl de patiënt bij kennis is. Dit om te voorkomen dat de chirurg belangrijke functies in de hersenen beschadigt. Deze operatie draagt bij aan de levensduur en de kwaliteit van leven van de patiënt en is in het Erasmus MC reeds vele malen met succes uitgevoerd. De operatie is vanaf 9.30 uur live met deskundige toelichting te volgen in Collegezaal 7, Erasmus MC- Faculteit.

Op zaterdag 22 oktober houden hersenonderzoekers dr. Joan Holstege (Erasmus MC) en prof.dr. Gert Holstege (Universitair Medisch Centrum Groningen) een dubbellezing waarbij beide broers ingaan op hun onderzoek naar twee heel verschillende ervaringen in onze hersenen, die je zou kunnen samenvatten als 'pijn' en 'pret'. Deze ervaringen zijn tegenwoordig zichtbaar te maken met functionele MRI en PET scan. Joan vertelt over pijn en de functies ervan voor bescherming van ons lichaam. Gert licht zijn onderzoek naar het orgasme toe, waarbij hij tot een verrassende conclusie komt. De dubbellezing start om 14.15 uur in de bioscoop zaal van Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis. (Tijd en locatie zijn gewijzigd ten opzichte van eerdere publicaties.)

De anatomische les van maandag 24 oktober is een rugoperatie in het Pijnbehandelcentrum van het Erasmus MC. De chirurg implanteert bij een chronische pijn patiënt een pacemaker die met electrische signaaltjes het gevoel van pijn in het ruggemerg blokkeert. De patiënt krijgt een afstandbediening waarmee hij de pacemaker voortaan zelf kan bedienen. De operatie is vanaf 9.30 uur live met deskundige toelichting te volgen in Collegezaal 7, Erasmus MC- Faculteit.

Van woensdag 19 tot en met woensdag 26 oktober, met uitzondering van maandag 24 oktober, vertrekken tussen 10.00 en 15.00 uur dagelijks vanuit het Natuurmuseum Rotterdam rondleidingen naar bijzondere locaties in het Erasmus MC: de snijzaal, waar preparaten van menselijke lichamen aanwezig zijn voor onderzoek en onderwijs; het skills lab, een high tech trainingscentrum voor chirurgen; en de afdeling Radiologie, waar onder andere functionele MRI wordt toegepast.

De activiteiten sluiten aan bij de tentoonstelling Prikkels: Pijn & Pret die 2 april 2006 is te zien in het Natuurmuseum Rotterdam.