Time : 11:43:59 AM
Date : Tuesday, October 18, 2005
Sender Name: Koning Boudewijnstichting - Fondation Roi Baudouin

Colloquium 19/10 - Neen aan de digitale kloof


- Colloquium: 'Neen aan de digitale kloof: ouderen in de digitale samenleving' (19/10)

- Projectoproep: 'Ouderen in de digitale samenleving' in samenwerking met Minister Dupont, Minister van Ambtenarenzaken, Maatschappelijke integratie, Gelijke kansen en Grootstedenbeleid in de Federale Regering

- Award: 'Digi-senioren' met mediasteun van Roularta Media group

Digitale kloof?

- Van de 2 miljoen 55-plussers in België zijn er maar 380.000 die minstens één keer per week surfen (Walter Leirman, seniornet Vlaanderen).

- Internetgebruik is sterk verschillend volgens leeftijd: in de leeftijdsgroep 25 - 34 jaar: surft 31% minstens één keer per week op het internet; bij 65 plus is dat slechts 2% (Bron : InSites).
- De voornaamste reden voor niet gebruik van internet is het feit niet over een computer te beschikken (40% bij ouderen) (Bron: Eurobarometer 2003).

Colloquium
Het gebruik van moderne apparaten en diensten wordt steeds meer elektronisch en bijgevolg voor heel wat mensen ingewikkelder en complexer. Met name voor ouderen leiden deze moderne codes en knoppen vaak tot kopzorgen. De meerderheid van hen heeft in zijn/haar professioneel leven weinig gewerkt met digitale communicatie en met de leeftijd verzwakken een aantal vaardigheden. Zonder bijzondere aandacht is een digitale kloof onvermijdelijk.

Daarom organiseert de Koning Boudewijnstichting op 19 oktober 2005 in de Koninklijke Bibliotheek van België, Keizerslaan 4 - 1000 Brussel van 9u30 tot 16u15 een colloquium over ouderen in de digitale samenleving. Tijdens het colloquium zullen ertegenwoordigers van ondernemingen, academici, ouderen-organisaties en ouderen, politici, beleidsmakers en designers uit binnen- en buitenland debatteren over de hefbomen die er zijn (levenslang leren, design for all,stimulering en remediëring vanwege de overheid) om ouderen in de digitale boot te krijgen en te houden.

Projectoproep 'Ouderen in de digitale samenleving' Tijdens dit colloquium zal de Koning Boudewijnstichting in samenwerking met Minister Christian Dupont een projectoproep lanceren. De Stichting en de Minister geven financiële steun (500 tot 2500 euro) aan projecten die ouderen in de digitale boot willen krijgen en/of houden. Meer informatie en het kandidaatsdossier vindt u op de website van de Stichting www.kbs-frb.be.

Prijs 'Digi-senioren'
De Stichting zal op het colloquium de organisatie van een award, aankondigen voor een product of dienst die de digitale drempels voor senioren verlaagt. Bijvoorbeeld toegankelijke website, eenvoudige computer, gebruiksvriendelijke GSM, aangepaste bankservice, uniforme gebruiksvriendelijke GSM, leesbare gebruiksaanwijzing, ... De organisatie van deze prijs gebeurt met mediasteun van Roularta Media group.

De journalisten zijn doorlopend welkom op het colloquium. Indien u één of meerdere sprekers van het colloquium wenst te interviewen of de documentatiemap van het colloquium wil opvragen, kan u contact opnemen met Peter Thesin, mmunicatieverantwoordelijke van de Koning Boudewijnstichting.

PERSCONTACT:
PETER THESIN
THESIN.P@KBS-FRB.BE
TEL +32-2-549 02 56 GSM +32-478-31 20 27
BREDERODESTRAAT 21 B-1000 BRUSSEL
WWW.KBS-FRB.BE